OMS vine cu recomandări în legătură cu numărul înfecțiilor cauzate de coronavirus în Italia. Măsuri de prevenție în R. Moldova

Autoritățile din R. Moldova vin cu recomandări după ce în Italia continuă să crească numărul infecțiilor cauzate de coronavirus (2019-nCoV) – o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă cetățenii să evite locurile aglomerate și călătoriile în regiunea afectată, relatează tv8.md.

Oamenii sunt îndemnați să:

 • să-și spele frecvent mâinile cu apă și săpun sau curăță-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool.
  De ce? Dacă pe suprafața mâinilor există un virus, curățându-le cu soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun, vei distruge virusul”.
 • Când tușești sau strănuți: acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel sau tușește și strănută în pliul cotului. Aruncă șervețelul într-un coș de gunoi cu capac și spală-te pe mâini după cum e descris mai sus.
  De ce? Aceasta va împiedica germenii și virusurile să se răspândească în aer și pe suprafețe. Dacă strănuți sau tușești în mâini, poți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingi”.
 • Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura.
  De ce? Dacă există un virus pe mâinile tale, de exemplu, pentru că ai fost aproape de o persoană bolnavă, te poți infecta când îți atingi ochii, nasul sau gura”.
 • Păstrează distanța socială: menține 1-2 metri între tine și o persoană bolnavă.
  De ce? Atunci când cineva strănută sau tușește, se pot proiecta picături mici care conțin virusul, ceea ce duce la contaminarea cu secrețiile persoanei, dacă nu este menținută o anumită distanță”.

Și Ministerul Sănătății vine cu câteva recomandări

În prezent, în Italia, două persoane au decedat, iar alte peste 60 au fost infectate cu virusul ucigaș. Mai mult, circa 33 de persoane ce prezintă simptome ale bolii sunt spitalizate, iar dintre ele 18 se află la Terapie Intensivă. Unsprezece persoane se află în carantină la domiciliu.

Coronavirusul Covid-19, detectat la finalul anului trecut în oraşul Wuhan din provincia chineză Hubei, a provocat moartea a 2.461 de oameni. Pe lângă China, el a fost descoperit – până în prezent – 29 de alte ţări.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns