Omagiu modest, dar din inimă

Localitatea Rezina a împlinit 523 de ani de la prima atestare documentară. Atunci, la 5 februarie 1495, la Iași, din porunca domnitorului Ștefan cel Mare, cu ocazia întocmirii unui act de vânzare-cumpărare, diacul Matei scria:  „se vinde un sat pe Nistru, la gura Rezinei, anume satul Rezina, unde a fost Alexa vătăman…” Această informație ne dă tot dreptul de a afirma că la acea dată localitatea deja era un centru administrativ, unde își avea dregătoria vătămanul (ajutor de vornic) Alexa. 

Începând cu anul 1935 Rezina are statut de comună urbană, este un oraș cu industrie și infrastructură dezvoltată, cu mari perspective, mai cu seamă în domeniul industriei materialelor de construcţie şi celei turistice.

Nu au rămas rezinenii datori față de vechea vatră voievodală nici în acest an, chiar dacă omagiul adus a fost unul modest. Astfel, potrivit Liliei Vudvud, specialistă în relațiile cu publicul la Primăria Rezina, luni angajații primăriei au venit la compoziția sculpturală din centrul orașului, consacrată primei atestări a localității Rezina, unde au depus florile recunoștinței în amintirea generațiilor de rezineni care au contribuit la dezvoltarea localităţii.

În aceeași zi la compoziția sculpturală „Rezina – sat : Rezina – oraș” au depus flori şi reprezentanţi ai colectivelor mai multor instituții din subordinea primăriei.

Iar la Biblioteca Publică Raională “Mihai Eminescu”, bibliotecarele Liuba Popovici și Diana Cutâi, în colaborare cu profesoarele de istorie de la LT „Alexandru cel Bun”, Aliona Nistor și Irina Dudnic şi bibliotecara Lidia Artin au organizat pentru elevili din clasele a V-a – a VIII-a o Oră cu genericul ”Rezina prin pagini de istorie…”, invitat fiind Nicolae Proca, ex-deputat în Parlamentul RM, Cetățean de Onoare al orașului Rezina (în imagine).

Ion Perciun 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns