Odihnă în mizerie, la Nistru. Ce zice şefa de la Învăţământ

Tabăra Nistru nu duce lipsă de copii, deoarece în raion mai există doar încă o tabără de odihnă – în s. Ignăţei.

Tabăra de odihnă Nistru din Saharna, raionul Rezina, arată ca un grajd. Aşa spun oamenii care şi-au lăsat copiii să petreacă acolo o parte din vacanţă, pentru că nu au de ales. Directorul taberei le recomandă celor nemulţumiţi să-şi ia copilul acasă. Unul dintre aceştia a decis că e mai bine să cheme jurnaliştii într-o excursie, relatează jurnaltv.md
Vasile Garabagi din Rezina și-a adus fetița la tabăra Nistru săptămâna trecută. Când a intrat în dormitoarele pentru copii, a rămas mască. Pereți jerpeliți, ferestre fără draperii, toalete murdare și mult praf.
Directorul taberei, Sergiu Racu, spune că nu a găsit specialiști care să facă o muncă pe potrivă.
Am intrat într-o încăpere de 36 de metri pătrați, unde sunt cazați 10 copii, deși specialiștii recomandă nu mai mult de cinci. Dar nu asta este cel mai grav, spune Vasile Garabagi. Podeaua din cameră este veche, șubredă, iar pentru a ascunde acest lucru, a fost așternut un covor.
Copiii își păstrează hainele în genți. Dulapuri sunt, dar puține. În patru zile nu a venit nimeni să șteargă praful, acest lucru fiind lăsat pe seama copiilor.
Directorul instituției are altă opinie – copiii trebuie învățați să facă ordine.
În unele camere, plafoanele stau gata să cadă…
În cele din urmă, ajungem la blocurile sanitare și cabinele de duș. Aici e întuneric și murdar. Lipsește hârtia igienică și săpunul. Copiii se bucură doar de apă.
Replica directorului taberei este percepută ca un sfat dat părinților.
Mergem în altă încăpere, unde ne așteaptă o surpriză! Camere colorate cu pereți roz, geamuri cu jaluzele, paturi pentru două persoane, dulapuri pentru haine, toaletă și cabină de duș în fiecare cameră. Familia Garabagi a rămas uimită de cele văzute.
Inițial, Sergiu Racu ne-a spus că aici sunt cazați doar copii cu merite deosebite la învățătură…
Ulterior, însă, ne-a explicat că totul depinde de banii achitați. O astfel de cameră costă 1000 de lei pentru 10 zile de odihnă, nu 400, cât a plătit familia Garabagi.
Părinții sunt nemulțumiți și de faptul că elevii sunt lăsați să se scalde într-un bazin murdar.
Sergiu Racu ne-a explicat că acest bazin are, de fapt, o altă menire, dar nu poate să le interzică copiilor să intre în apă.
Directorul taberei Nistru ar face o reparație, dar… zice că nu are bani. Acesta ne-a arătat și un bloc, unde se fac lucrări de reabilitare.
Am mers la Rezina, la Direcția Învăţământ a raionului, dar toate ușile erau încuiate. În schimb, am reușit să vorbim cu președintele raionului, Vasile Gobjilă. Acesta ne-a spus că a fost la tabăra din Saharna, dar nu a văzut acolo nimic ce l-ar pune pe gânduri sau i-ar fi trezit nemulțumirea. Ne-a promis că va lua măsuri…
Autorizația pentru tabăra Nistru a fost emisă de Centrul de sănătate publică Orhei, relatează în reportajul său jurnaltv.md.

Solicitată de redacţia CUVÂNTUL să comenteze reportajul de la tabăra Nistru, Lilia Lazari, şefa Direcţiei învăţâmânt, Tineret şi Sport Rezina a menţionat, că lacunele reflectate corespund realităţii, dar ar fi fost bine ca jurnaliştii să vadă şi părţile pozitive.
Dacă am fi avut bani îndeajuns pentru reparaţii, situaţia era alta, dar aşa reparăm pe rând. Anul trecut am reparat un bloc, anul acesta lucrăm în altul şi reparăm în primul rând grupurile sanitare. Referitor la preţul biletelor de odihnă dna Lazari a spus că în primul rând se procură cele mai ieftine – de 400 de lei, dar sunt şi doritori pentru biletele de o mie de lei. În sezonul curent tabăra Nistru va primi copii în trei ture, iar cea din s. Ignăţei – în 2 ture, a mai concretizat şefa Direcţiei.
Reportajul integral TV poate fi vizionat pe adresele jurnalTV.md

Distribuie

Lasă un răspuns