Oamenii reveniți de peste hotare,indică adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie

Aproximativ 2.000 de persoane, care au intrat în Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara, au indicat informații false în fișele epidemiologice îndeplinite. Oamenii indică, de cele mai deseori, adrese greșite, astfel nu pot fi monitorizați de către medicii de familie, scrie Sănătate INFO.

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din 28 februarie și până în prezentat au fost procesate în jur de 7,5 mii de fișe epidemiologice. Cele mai multe dintre ele sunt completate de către cetățeni care revin în Moldova din Italia.

„Zilnic noi procesăm în jur 700-800 de fișe epidemiologice din toate punctele de frontieră. Ieri au fost procesate peste 1.700, dintre care peste 400 au fost completate incorect. Nu știm dacă cetățenii fac acest lucru din neatenție sau rea voință, dar medicii de familie nu-i pot monitoriza, dacă ei indică date greșite”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Capmari, șeful Direcţiei management al urgenţelor de sănătate publică din cadrul ANSP.

Specialistul a mai spus că fișe epidemiologice îndeplinesc, inclusiv călătorii care vin din China sau cei cu stări febrile.

Aproximativ 20% dintre ei au oferit informații greșite, însă nu vor putea fi responsabilizați, pentru că nu există nicio prevedere legală în Moldova, care să-i responsabilizeze.

În Republica Moldova, polițiștii de frontieră și vameșii sunt responsabili de informarea cetățenilor privind necesitatea îndeplinirii fișelor epidemiologice. Tot poliția de frontieră este cea care le solicită cetățenilor care revin din țări cu focare de coronavirus să completeze fișele epidemiologice. Poliția de Frontieră verifică dacă cetățeanul a completat toate datele, nu și dacă acestea corespund cu cele din actul de identitate.

„Polițiștii de frontieră trebuie în primul rând să observe dacă cetățenii care revin în Moldova nu au simptomele infecției, plus termometria. În special îi luăm în calcul pe călătorii care vin din Italia. Și dacă în Aeroportul Internațional Chișinău e mai ușor, pentru că se cunoaște cursa directă care vine din această țară, atunci la punctele de trecere terestre mizăm pe seriozitatea și responsabilitate călătorilor, atunci când sunt întrebați de unde vin”, a precizat șefa serviciului de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.

În timp ce în Moldova, autoritățile mizează pe responsabilitate și bunul simț al călătorilor, în România, de exemplu, persoanele care vin din zone cu coronavirus și ascund acest lucru riscă pușcărie între 1 lună și 2 ani sau amendă. Decizia a fost anunțată la sfârșitul lunii februarie.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns