O temă de interes deosebit

Biblioteca Publică “Mihai Eminescu” Rezina, în colaborare cu Centrul de Sănătate, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Armonia” și LT „Alexandru cel Bun” din oraș au organizat miercuri o lecție publică în tema: „Adolescența și sexualitatea”, la care au participat elevi cu vârste cuprinse între 15-17 ani. Activitatea s-a produs în cadrul Proiectului „Sănătatea Femeii în era digitală” și  s-a încadrat de minune în programul Săptămâinii Tineretului, organizată de Consiliul Raional Rezina.

Potrivit directoarei BPR „M.Eminescu”, Galina Davâdic, în cadrul lecţiei participanţii au aflat multe informații utile despre sexualitate și adolescență, o problemă care produce o mare îngrijorare în familie şi societate. Medicii, după cum a menționat Aliona Vozian, ginecologă la Centrul de Sănătate și la CSPT ”Armonia”, se gândesc mai ales la riscuri: sarcina neplanificată, posibilele boli cu transmitere sexuală, etc.

Statisticile arată că 57% din tineri spun că găsesc informații despre sexualitate în mediile de comunicare și mai mult de 30% din tineri obțin informația de pe Internet. Acest lucru l-au recunoscut şi adolescenţii participanţi la lecţie, menţionând că îndemnurile, atenţionările din surse care nu vin de la părinţi sau profesori de multe ori sunt neadecvate sau chiar eronate.

„Prin prezentarea studiului „Relațiile sexuale și …costul lor”, elaborat de BPR „Mihai Eminescu”, cu statistici și materiale foto convingătoare, dar și prin comunicare verbală deschisă, noi le-am transmis adolescenților un mesaj dublu: ”Acest lucru este foarte bun, dar pentru tine încă nu!”, a accentuat sursa citată. În procesul discuţiilor s-a mai remarcat, că familia, școala, biblioteca trebuie să înțeleagă, să țină cont de faptul că dacă între două persoane care se plac și se întâlnesc există dorință, comunicare, plăcere, intimitate de corpuri și, mai ales, stare de bine, trebuie să-i susținem, să susținem orice dragoste frumoasă, dar nu și pe cea întâmplătoare…

În opinia organizatorilor, a fost o lecție publică de nota „10”! „Demult nu am mai auzit atâtea aplauze, nu am văzut atâta interes faţă de tema pusa în discuţie”, a remarcat Galina Davâdic. 

Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns