O stradă din Telenești va purta numele pompierului-erou

La eveniment au participat conducători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), autorităților publice locale, dar și foşti camarazi de serviciu.

 

Turneul naţional la lupte libere în memoria pompierilor Gheor-ghe Șova și Nicolae Popa, căzuți la datorie acum patru ani, a culminat cu actul de conferire a numelui lui Gheorghe Şova străzii din Telenești unde acesta a trăit şi de unde a plecat în ultima sa misiune. Este vorba de strada care anterior a purtat numele lui Boris Glavan şi care se află în vecinătatea unității de pompieri și salvatori. Amintim că numele lui Nicolae Popa, celălalt pompier, a fost conferit acum trei ani Gimnaziului din Verejeni, satul de baștină al eroului.

Inițiativa de redenumire a străzii a fost încurajată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și susținută de autorități. Vadim Lelic, primarul de Telenești, a menţionat că opțiunea locuitorilor orașului, a consilierilor orăşeneşti nu a fost întâmplătoare:

”L-am cunoscut încă de mic pe Gheorghe, fiindcă am trăit cu familia Șova în același cartier. A fost un tânăr energic, cu sufletul aproape de grijile locuitorilor, mai ales a copiilor de aici. Nu a fost indiferent față de copiii rămași fără părinții plecați la muncă peste hotare, chiar ultima noastră discuție a fost despre procurarea inventarului sportiv pentru o sală de lupte libere în care să fie antrenați juniorii. Organizarea turneului național la lupte libere în memoria lui Gheorghe Şova și a lui Nicolae Popa e dovada că urmaşii nu uită faptele lor. Am decis ca anume strada pe unde Gheorghe pleca să-și facă gărzile de foc, de unde a plecat în ultima sa misiune, să-i poarte numele”, a remarcat primarul în cadrul ceremoniei.

Cu multă căldură au vorbit despre importanţa păstrării memoriei eroilor căzuţi la datorie președinta raionului Diana Manoli, antrenorul de categorie republicană Alexei Postolache, arbitrul turneului, Alexandru Oprea, șef-adjunct la IGSU, șeful Direcției Raionale Cultură Pavel Casian.    A dezvelit placa cu noua denumire a străzii Alexandru Gherasim, rudă a pompierului decedat la datorie.

 

La turneul de lupte libere consacrat memoriei pompierilor Gheorghe Șova și Nicolae Popa au participat 60 de copii cu vârste 12 – 18 ani din raioanele republicii și municipiul Chișinău, care au concurat pentru titlul de cel mai bun luptător.

Turneul naţional la lupte libere este organizat la Telenești pentru a patra oară. Amintim că pompierii Gheorghe Șova și Nicolae Popa au decedat pe 26 noiembrie 2014 în urma intervenției la un incendiu de proporții izbucnit într-un magazin de materiale de construcție  în orașul Telenești. Potrivit colonelului serviciului interne Alexandru Oprea, șef-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în misiuni de serviciu și-au pierdut viața 9 pompieri și salvatori.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns