O şcoală va plăti mii de lei pentru violență psihică asupra unei eleve

Judecătoria  Orhei a obligat Gimnaziul ”Mihai Eminescu” din orașul Orhei să achite cca 12 mii de lei prejudiciu moral și cheltuieli de judecată într-un caz de violență psihică asupra unei foste eleve.

 

După cum relatează radioorhei.info, la începutul anului trecut, mama elevei a pornit un proces de judecată în care a cerut stabilirea violării mai multor drepturi ale copilului său. Reclamanta a declarat că fiica sa a fost supusă mai multor abuzuri de către diriginta clasei. Printre altele, eleva ar fi fost lovită, dar și umilită în fața întregii clase.

În plus, Direcția Generală Educație Orhei a stabilit că elevei i s-a dat o notă joasă, atunci când fata nici nu se afla la școală. Totodată Serviciul de asistență psihopedagogică Orhei, care a evaluat-o pe elevă timp de o săptămână, a stabilit că minora prezenta semne specifice copiilor victime sau martori ai abuzului.

Ulterior eleva s-a transferat la o altă instituție de învățământ din Orhei.

Pretenţiile parintelui-reclamant au fost parţial satisfăcute de instanţă, în timp ce directoarea gimnaziului a respins acuzațiile. Instanţa a considerat că acuzațiile de violență fizică nu au fost probate, inclusiv de aceea că, potrivit Direcției Educație, alţi elevi din aceeaşi clasă nu au expus vreun caz de violență fizică sau verbală din partea profesorilor. A fost respins şi argumentul reclamantei privind discriminarea și hărțuirea copilului minor.

Mama elevei a cerut prejudiciu moral în mărime de 50 de mii de lei, acoperirea cheltuie-lilor de asistență juridică – 9000 de lei și prejudiciu material – peste 3000 de lei. Instanța a dispus încasarea din contul Gimnaziului “Mihai Eminescu” a 8000 de lei prejudiciu moral și a 4000 de lei – cheltuieli de asistență juridică.

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns