O profesoară performantă, care determină succesele discipolilor

Este alcedăreancă de baştină şi ne mândrim cu ea. Tamara (Ungureanu) Gorilă, o personalitate deosebită, profesoară, provine dintr-o familie de intelectuali, mama fiind la fel pedagogă, ar tatăl – cadru medical, din satul Alcedar, raionul Şoldăneşti, unde a primit o educaţie autentică, prioritare fiind valorile creştine, omenia, cumsecădenia. După absolvirea şcolii medii din satul natal studiază la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chişinău, specialitatea limba și literatura română.

Tamara Gorilă are un stagiu pedagogic de 39 de ani, activând în Școala Auxiliară, Gimnaziul nr. 3 și Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare’’ din orașul Rezina. A dat mereu dovadă de iscusință, talent, răbdare și multă dăruire, obținând performanțe, experiență profesională, stima și respectul discipolilor, părinţilor, colegilor. Este o profesoară îndrăgită și stimată, știe să apropie cu multă căldură umană pe cei din jur.

Am cunoscut-o ca o fire mereu zâmbitoare, modestă, perseverentă și responsabilă, inteligentă, deschisă, receptivă – calităţi care o caracterizează și o fac mereu sociabilă şi prietenoasă. Îşi foloseşte raţional timpul acordat familiei, activităţilor profesionale, devenind etalon pentru colegi, se bucură de autoritate personală şi profesională. Mi-a fost colegă de breaslă în Gimnaziul nr. 3 din Rezina, unde ne-am împrietenit și am rugat-o să-mi fie naşă de cununie. De atunci suntem două prietene, dar fiind modestă, abia acum, peste 16 ani, dintr-o discuție am aflat că prin decretul președintelui republicii Moldova nr. 1521-99 din15 iunie 2000 i-a fost decernată medalia “Mihai Eminescu” pentru performanțele elevilor din Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare’’ Rezina în cadrul olimpiadelor școlare la limba și literatura română.

Este deja de vârstă pensionară, dar, având o experienţă bogată de activitate cu elevii cu cerințe educaționale speciale, al doilea an activează în calitate de cadru de sprijin în Gimnaziul Solonceni – un domeniu nou pentru sistemul de învăţământ de la noi, unde este strictă nevoie de pionieri. Trecând peste probleme şi greutăţi, dna Tamara continuă să performeze personal şi să ofere din cunoştinţele, abilităţile şi bunătatea sa discipolilor. Pentru că e vorba de educaţia incluzivă, care trebuie să asigure şanse şi oportunităţi egale pentru persoanele excluse/marginalizate de a beneficia de drepturile fundamentale ale omului la dezvoltare şi educaţie. Cadrul didactic de sprijin asigură remedierea dificultăţilor de învăţare de ordin structural, organizatoric, emoţional sau de altă natură ale copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, lucrează în această direcţie şi cu părinţii. În anul precedent de studii, discipolul doamnei Tamara Gorilă, Maxim Grădinaru din clasa a IX-a, a ocupat locul I în cadrul concursului “Biblioteca – cheia succesului”.

Pe lângă activitatea profesională înalt apreciată de discipoli, Tamara (Ungureanu) Gorilă şi-a dedicat imensa-i dragoste şi responsabilitate şi familiei,  educând doi copii, fecior și fiică, aceasta urmându-i calea în pedagogie. Mama este mândră de copii, care-s cea mai prețuită comoară,  dar și de cele două nepoțele,  Ana și Marina.

Suntem în preajma Zilei profesionale a pedagogului, îi ţin să-i doresc sănătate, fericire, noi realizări, numai bucurii și mulți ani fericiți alături de cei dragi sufletului.

Aurelia Vlas, specialistă coordonatoare

metodistă, Direcţia de Învăţământ Șoldănești

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns