O practică vădit ilegală

Un proiect de decizie din agenda ultimei din anul 2019 sesiuni a Consiliului Raional Rezina prevedea transmiterea din proprietatea administraţiei raionului în proprietatea Consiliului Orăşenesc Rezina a lucrărilor de reparaţie a clădirii Azilului pentru persoanele în etate din Rezina.

Înainte ca proiectul să fie pus la vot, primarul oraşului, Simion Tatarov, a declarat că, din mai multe motive, administraţia oraşului nu poate primi cheltuielile respective la balanţa sa.

„În primul rând, odată ce clădirea Azilului este în proprietatea Consiliului Orăşenesc, orice lucrări de reparaţie și modificare a acesteia trebuie coordonate cu proprietarul şi pot fi efectuate numai cu avizul respectivului, lucru care nu s-a făcut. În al doilea rând, noi nu avem nicio dovadă – devizul de cheltuieli, actul de efectuare a lucrărilor, care ar demonstra valabilitatea și veridicitatea cheltuielilor”, a replicat primarul, mai adăugând că tot aşa Consiliul Raional a transmis administraţiei oraşului havuzul construit arbitrar sub pereţii clădirii Primăriei şi pentru care a fost achitată o sumă exagerată.

“Havuzul a devenit nefuncţional chiar în perioada de garanţie, iar firma Capillati SRL, care l-a construit, nu se grăbeşte să înlăture defectele”, a spus Simion Tatarov, dar președintele sesiunii, socialistul Leonid Balan, l-a întrerupt, lipsindu-l de dreptul de a mai spune ceva și a pus la vot proiectul deciziei înaintat de Aparatul președintelui raionului.

Conform practicii încetățenite în ultimele decenii, actuala majoritate de guvernare din Consiliul Raional (PSRM și PDM), desigur, a votat proiectul Aparatului președintelui.

Apropo, documentele publicate pe pagina web a Consiliului Raional Rezina (consiliul.rezina) într-un fel confirmă suspiciunile primarului. Raportul privind executarea contractelor de achiziții publice pentru perioada anului 2019, semestrele I-III, arată că, conform contractului încheiat la 29 mai 2019, la Azilul pentru persoane în etate urmau să fie efectuate lucrări în valoare de 299 127 lei, dar SRL Cadom-Gaz a valorificat 195 233 lei, ceea ce, potrivit documentului, ar constitui 34% (!?) din valoarea contractului.

De fapt, după 2015 la Rezina a intrat în modă aprobarea de către Consiliul Raional a diferitor lucrări de construcţie şi reparaţii în sume de sute şi milioane de lei publici fără proiecte şi devize de cheltuieli.

În perioada 2015-2019 nici un proiect de decizie care viza cheltuieli de construcţie şi reparaţii propus de Aparatul preşedintelui raionului spre examinare comisiilor consultative şi Consiliului Raional n-a fost însoţit, precum prevede legea, de devize de cheltuieli şi alte acte care ar fi confirma veridicitatea cheltuielilor”, a confirmat pentru CUVÂNTUL consilierul raional Victor Lupaşcu.

Tudor Iaşcenco

 

Distribuie

Lasă un răspuns