O Masă rotundă cu participarea ambasadorului Poloniei la Chișinău

Masa rotundă Promovarea valorilor europene și euroatlantice în zonele rurale, care a avut loc în sala de conferințe a Consiliului Raional Telenești, a întrunit funcționari publici şi reprezentanți ai ONG-urilor, dar şi cea mai mare parte a primarilor localităților din raion. Au fost puse în discuţie aspecte legate de locul și rolul, obiectivele  NATO și UE și importanța colaborării  acestor structuri de securitate economică și militară pentru Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat și moderat de către  dna Eugenia Roșca, președinta Asociației Obștești Concordia, care în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova implementează proiectul Promovarea valorilor europene și euroatlantice  în zonele rurale ale Republicii Moldova prin intermediul  formatorilor locali de opinie publică.

La lucrările Mesei rotunde a participat Excelența Sa Bartolomiej Zdaniuk, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova.

Dna Elena Mârzac, directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, s-a referit la ceea ce este astăzi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, remarcând că aceasta este una din principalele organizații de talie mondială, o alianță politică și militară, formată din 29 de țări membre din Europa și două (Canada și SUA) din America de Nord. Aceste țări cooperează în domeniul securității și al apărării, domeniile primordiale fiind: protecția cetățenilor; construirea parteneriatelor; combaterea noilor amenințări; construirea păcii și a stabilității. Dna Mârzac a vorbit despre activitățile de bază ale NATO, accentuând în deosebi, că Alianța promovează valorile democratice și militează pentru rezolvarea pașnică a disputelor. Referitor la Uniunea Europeană, dna Mârzac a relatat că aceasta este o uniune economică a mai multor state europene, 22 dintre care sunt membre ale NATO, alte 6 țări fiind neutre, dar toate se bucură de apărare colectivă din partea alianței NATO.

Dl ambasador Bartolomiej Zdaniuk a informat participanții la Masa rotundă despre experiența Poloniei ca stat membru al NATO și UE, cât și despre rezultatele acestei cooperări, despre beneficiile statelor și ale populației civile de a fi membri (cetățeni) ai UE. La fel, dumnealui a informat prezența despre asistența și ajutoarele venite din partea NATO și UE, exprimându-şi încrederea, că ajutorul și sprijinul NATO și UE până la urmă va fi apreciat de către populația Republicii Moldova.

Dna Liuba Stavinschi, directoarea executivă a AO Nufărul din Rezina, care participă la proiectul  respectiv, a menționat că aceste mese rotunde caută să sfarme stereotipurile greșite despre NATO inoculate în mentalitatea noastră precum că ar fi un bloc militar agresiv, care ar amenința securitatea mondială.

”Unul din cele mai importante proiecte materializate pesticidelor inutilizabile de pe teritoriul Republicii Moldova, proiect despre care multă lume nu este informată. Noi am organizat mai multe mese rotunde în satele raionului Rezina, unde activează ONG-ul nostru, întâlniri la care sătenii încet-încet manifestă interes pentru activitățile NATO. astfel vom reuși să schimbăm aceste atitudini”, a menționat dna Stavinschi.

La finele întrunirii, dl Bartolomiej Zdaniuk a  răspuns la mai multe întrebări ale participanţilor.

Ion Cernei   

 

Distribuie

Lasă un răspuns