O familie cu 4 copii, în pragul iernii, fără produse alimentare şi lemne de foc

O mie de lei. Atâta este bugetul lunar al unei familii tinere, cu patru copii, din satul Parcani, raionul Şoldăneşti. Părinţii, în vârstă de 23 şi, respectiv, 27 de ani, nu au un loc stabil de muncă. În plus, casa în care locuiesc este avariată. În urma cutremurului de la începutul toamnei, un perete s-a deteriorat și abia se mai ţine.

Vitalina Buznea se plânge că le este greu să se descurce. Soţul nu poate pleca în afara satului la muncă pentru că are interdicţie de a nu părăsi localitatea. În sat, el lucrează doar cu ziua şi atunci când îl solicită cineva. În medie, venitul lui lunar este de o mie de lei. Aceşti bani familia îi cheltuie pe mâncare.

Doi dintre copii merg deja la şcoală, iar ceilalţi doi stau acasă. Mezinul a împlinit trei ani şi familia nu mai primeşte indemnizaţia de întreţinere. deoarece au restanțe la plata pentru grădiniţă, copiii nu sunt primiţi în instituţie şi mama este nevoită să stea acasă cu ei.

Femeia susţine că angajaţii de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar fi refuzat să o înregistreze în lista şomerilor. Din acest motiv, dânsa nu a putut obţine ajutor social.

Elena Zgurean, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Şoldăneşti, ne-a spus că instituția i-a prezentat mai multe oferte familiei respective. Rămâne ca soții să hotărască cine din ei merge la cursuri pentru a obţine o profesie și a se încadra ulterior în câmpul muncii.

Familia Buznea nu vrea decât să aibă un loc de muncă stabil pentru a se întreţine. Acum, în pragul iernii, nu au nici provizii, nici lemne de foc. Odaia unde se înghesuie toţi şase membri ai familiei are ferestre uzate, din care cauză în casă focul trebuie să ardă încontinuu.

Solicitat să se pronunțe pe marginea cazului, Valeriu Lopaci, primarul satului Parcani, spune că primăria nu dispune de surse financiare pentru a ajuta această familie. În sat sunt zeci de astfel de familii. Oricum, cu diferite ocazii, administrația publică locală le oferă diverse ajutoare.

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns