O dovadă a eșecului actualei guvernări

În anul 2019, PIB-ul Moldovei (Produsul Intern Brut) va creşte cu doar 2,5%, cel mai scăzut nivel din anul 2015, ajungând la 205 miliarde de lei în expresie nominală, se arată în studiul Tendinţe în economia Moldovei elaborat de experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE).

 

Prognoza INCE este una dintre cele mai pesimiste, în condiţiile în care FMI, Guvernul şi Banca Mondială au prognozat o creştere economică mai mare de 3,5% pentru 2019, scrie mold-street.com, citat de agora.md

În acelaşi timp, pentru atingerea măcar a acestei creşteri autorii precizează ca este „strict necesar de a asigura o stabilitate macroeconomică, în primul rând în sectoarele financiar-bancar şi monetar-creditar, dar şi o stabilitate politică în ţară”.

„După alegerile parlamentare urmează alegerile locale şi nu este exclusă nici posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate. Economia nu este pregătită pentru astfel de situaţii, când cheltuielile bugetare cresc şi investiţiile, dimpotrivă, se reduc, iar mediul de afaceri aşteaptă aprobarea unei noi politici de stat”, a afirmat Alexandru Stratan, directorul INCE.

Potrivit economistului, dacă se menţin actualele ritmuri de creştere economică, abia în anul 2022, Republica Moldova va ajunge la 95% din nivelul anului 1990, înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

„Este necesar să înţelegem că Moldova se află la un nivel scăzut de utilizare a propriului potenţial, iar pentru o creştere stabilă în viitor, PIB-ul ar trebui să crească anual cu 7-8%”, a concluzionat expertul.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns