O casă protejată – o viaţă salvată

Odată cu instalarea detectoarelor de fum explicăm populaţiei regulile de protecţie împotriva incendiilor.

Ţinând cont de majorarea numărului de incendii în ultima perioadă, precum şi în scopul minimalizării riscului de producere a cazurilor de incendii şi intoxicaţii soldate cu decesul persoanelor, începând cu luna noiembrie a anului curent pe tot teritoriul republicii se desfăşoară Campania în domeniul prevenirii incendiilor şi intoxicaţiilor în sectorul locativ.

În cele mai multe cazuri, în incendii decesele sunt produse din cauza fumului, mai ales la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre aceştia ar fi putut supravieţui dacă locuinţa lor ar fi fost protejată cu un detector autonom de fum.

În acest context, angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale Rezina insta-lează detectoare optico–electronice destinate depistării fumului. Detectoarele fiind sunt aflate la dispoziţie, fie au fost achiziţionate de către administraţiile publice locale. Prioritate în cazul instalării detectoarelor date au persoanele social vulnerabile, în etate, precum şi cele singuratice.

Un detector de fum este un aparat dotat cu senzori, ce are rolul de a genera un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum. În cazul declanşării alarmei:

– apelaţi la Serviciul naţional unic pentru apelurile de urgenţă, telefon 112;

– ţineţi o cârpă udă peste nas şi gură ca să nu inhalaţi fum;

– închideţi toate uşile şi ferestrele din camera în care a izbucnit focul;

– nu deschideţi nici o uşă închisă, dacă aceasta este caldă la pipăit;

– încercaţi să-i ajutaţi pe toţi să părăsească în siguranţă locul producerii incendiului.

D.Volociuc, şef al Serviciului Prevenție a Secţiei Situaţii  Excepţionale Rezina

Distribuie

Lasă un răspuns