O carte despre deputatul în Sfatul Țării Ilarion Buiuc

 

În imagine: Valeria Dascăl alături de primarul comunei Bieşti, Ion Vlas, la întâlnirea cu cititorii.


Despre Ilarion Buiuc, deputat în Sfatul Țării, care a votat Unirea la 27 martie 1917, cunoaștem foarte puțin. În Enciclopedia ”Generația Unirii”,  întocmită de Iurie Colesnic, lui Ilarion Buiuc i se dedică doar câteva rânduri și o imagine neclară. Cu atât mai preţioase sunt cercetările efectuate de neobosita jurnalistă şi publicistă, Valeria Dascăl, adunate într-o carte, care a fost prezentată recent la Biești, raionul Orhei.

Şi la Chiperceni, baștina înaintașului, nu se cunoaște aproape nimic despre viața și activitatea deputatului, inclusiv şi pentru că în perioada sovietică s-a făcut totul pentru a uita, dar și a ponegri numele acestui om, ca dealtfel şi al tuturor patrioţilor adevăraţi, care au votat Unirea. Iată de ce Ion Vlas, primarul de Biești, a invitat-o pe Valeria Dascăl, originară din Chiperceni, comună despărțită de Biești doar de o ulicioară, să prezinte ultima sa carte ”Ilarion Buiuc, portret de familie și de grup”, pentru pământenii săi.

Sala de festivități a primăriei a fost arhiplină, aici fiind prezentă şi multă lume din Chiperceni. Precum era să aflu, interesul faţă de viața și activitatea lui Ilarion Buiuc nu a slăbit între pământenii săi. Autoarea a remarcat că ideea cărții a pornit de la o vizită a unui nepot al deputatului, în vârstă de 75 de ani, care a venit la Chiperceni să afle dacă îi mai poate fi retrocedată vreuna din proprietățile acestuia. Valeria Dascăl a plecat la Sibiu, unde se află rudele deputatului şi de unde a revenit cu mai multe documente preţioase. Iar ulterior a muncit mult în arhive, pentru a aduna grăunte cu grăunte date nu doar despre vestitul consătean, dar şi despre întreaga sa familie.

”De la rudele lui Ilarion Buiuc din Sibiu am aflat o mulțime de lucruri interesante. În familia Buiuc au fost mai mulți frați, care au lăsat urme semnificative în istoria ținutului”, a declarat autoarea.

Dna Dascăl a reușit să obțină imagini cu deputatul, care nu sunt în  documentele de arhivă, publicate de istoricii din Republica Moldova.

Maria Moraru, profesoară-pensionară din Orhei, originară din Chiperceni, a remarcat că se află în relații de rudenie cu familia Buiuc.

”Ne bucurăm pentru Valeria Dascăl, care, în ajunul centenarului Unirii a scos din anonimat numele consăteanului nostru, despre care cunoaștem foarte puțin. Pentru generația tânără este important să se știe că cei care au făcut Unirea și-au realizat dezideratele, dovedind că propășirea națiunii se poate materializa doar în cadrul unui stat național”, a menționat dna profesoară.

Ion Vlas, primarul de Biești, ne-a relatat că prezentarea cărții dnei Dascăl era necesară pentru săteni: ”Dna Dascăl scrie despre istoria satelor noastre, despre viața și activitatea unor personalități din partea locului. Sunt cărți care se citesc dintr-o răsuflare şi pe care le-am procurat pentru biblioteca publică. Revenim la evenimentele de acum 100 de ani nu întâmplător. Vrem să facem lumină şi să înţelegem corect trecutul nostru, în mare parte falsificat de istoricienii regimului sovietic”, a menţionat primarul.

În aceeaşi ordine de idei vă anunţăm că săptămânalul CUVÂNTUL va publica un articol detaliat despre viaţa şi activitatea deputatului Ilarion Buiuc.

Ion Cernei  

Distribuie

Lasă un răspuns