O carte cu istorii din viața deportaților

La editura Pontos din Chișinău a apărut recent încă o carte a scriitoarei și publicistei Valeria Dascăl întitulată Morții nu au nevoie de reabilitare, care include mai multe nuvele cu istorii din viața supraviețuitorilor represiunilor staliniste. Autoarea a remarcat pentru ”C” că a adunat pe parcursul anilor mai multe asemenea istorii şi pe care acum le-a prezentat publicului. 

”Veronica Popescu, 84 de ani, din Pelivan, Orhei, a fost deportată la vârsta de 14 ani împreună cu mama și sora din Curleni, în noaptea de  6 iulie 1949. Capul familiei Untilov din Rezeni, raionul Ialoveni a fost învinuit că a luptat cândva în armata generalului Denikin și că s-a refugiat în România. o familie Duca din Cuizăuca, Rezina a luat drumul Siberiei pentru că bărbatul, în perioada interbelică, fusese primar în sat. În total cartea întruneşte  24 de asemenea istorii, una mai zguduitoare decât alta”, spune autoarea.

Dna Valeria precizează că noua ei carte a apărut în anul curent nu întâmplător: ”Multor străini, mai ales celor care au trăit în așa numitul lagăr socialist, li se face impresia că URSS n-a  dispărut deloc, această țară rămâne un simbol care există în mentalitatea populației, care nu vrea să tragă concluzii din trecutul cominist, unul dezastruos. Iată de ce aceste  istorii trebuie neapărat aduse la cunoștință publicului, mai ales că în 2019 se vor împlini 70 de ani de la al doilea val masiv de deportări din R. Moldova”, este de părere dna Dascăl.

În ultimii cinci ani Valeria Dascăl, originară din Chiperceni, Orhei, în trecut redactoră la Televiziunea Națională, a scos de sub tipar cinci romane, șase culegeri de nuvele și cinci monografii. Dumneaei mai este prezentă în alte șase antologii istorice editate la Chișinău și Cluj-Napoca. Cartea numai ce apărută urmează să fie lansată la biblioteca publică Alexandru Donici din Orhei pe 6 iulie c., ziua comemorării victimelor celui de-al doilea val de deportări.

Ion Cernei   

Distribuie

Lasă un răspuns