O altă modalitate de organizare a sărbătorilor

La Scorţeni, raionul Teleneşti, au hotărât să organizeze o zi de odihnă şi să se bucure aşa, cu întregul sat, de splendorile ”Toamnei de aur”, căci aşa au numit serbarea desfăşurată la căminul de cultură. Un adevărat festival al gustului, frumuseţii şi măestriei!

 

Peste 20 de colective de muncă și familii au amenajat tarabe, expunând produse agricole, articole vestimentare, de artizanat și bucate tradiționale. Copiii de la grădiniţa din sat au pregătit un program literar-artistic, răsplătit cu aplauze furtunoase; artiști amatori locali, dar și ansamblul ”Sălcioara” din satul vecin Chiștelnița au făcut mare veselie. 

Gospodinele din sat au prezentat zeci de preparate culinare după rețete locale, iar gospodarii – 16 vinuri de casă.

”Din tată-n fiu transmitem aceste reţete de vinuri. Ele sunt nişte cupaje din mai multe soiuri de struguri cultivate în zona noastră – cudercă,  izabela, zaiberă ş.a. Vinurile obţinute sunt deosebite şi foarte apreciate de consumatori, lucru demonstrat şi în cadrul sărbătorii de azi”, a menţionat Leonid Frunză, fost inginer-energetician, acum pensionar. 

Leonid Donos, profesor de arte plastice la gimnaziul din sat a adus în faţa sătenilor tablouri pictate de elevi și… modele de case din carton.

”Elevii noştri participă la expozițiile care se organizează în centrul raional, dar sărbătoarea de azi ne-a dat posibiltate să arătăm și consătenilor succesele lor. Să nu vă mire mulțimea de modele de case din carton – mulți dintre discipolii noștri vor să devină ingineri-constructori. Participanţii la sărbătoare au privit cu interes expoziţia noastră, dar şi pe cele ale gimnaziului, grădiniței de copii, secției de confecții, apreciind talentul şi originalitatea”, ne-a relatat pictorul.

Eleonora Latu, șefa bibliotecii pentru copii din Chiștelnița a recitat o poezie care a rupt cele mai multe aplauze: ”Am fost impresionată de atmosfera din sală şi mi-am zis că o poezie de suflet scrisă în Italia, unde am fost la muncă, ar fi bine s-o propun publicului”, ne-a spus bibliotecara.

Tamara Verejan, primara satului Scorţeni, a menţionat: 

”În ajun a avut loc sfinţirea bisericii din sat, cu participarea ÎPS Mitropolit al Moldovei Vladimir şi a parohilor bisericilor din raion. Pregătindu-ne de acel eveniment, ne-am zis la primărie să continuăm cu o zi de suflet. Pentru organizarea sărbătorii nu am cheltuit nici un bănuț din bugetul local, totul s-a făcut prin contribuția agenților economici şi consătenilor. Am acordat premii bănești la 60 de pensionari, am menționat cu trofeie organizatorii expozițiilor. Astfel le-am oferit consătenilor posibilitatea să se bucure de roadele muncii lor și de sucesele înregistrate în anul curent”, a remarcat primara.

Ion Cernei                                                                                                                                                

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns