Numărul elevilor şi al şcolilor în continuă descreştere

În anul de studii curent în raionul Rezina funcționează 30 de instituții de învățământ, inclusiv 4 licee teoretice, 16 gimnazii și 10 școli primare.

Conform Rețelei raionale de învățământ, aprobată de către Consiliul Raional Rezina, cele 30 de instituții vor fi frecventate de 4743 de elevi,  dintre aceștia 1500 de elevi revin liceelor teoretice din Rezina, alți 3243 sau 68,4% vor studia în instituțiile de învățământ din mediul rural. În clasele liceale X-XII sunt înscriși 413 elevi, dintre care 263 liceeni (63,7%) vor frecventa liceele din or. Rezina. În clasele gimnaziale V-IX sunt încorporați 2454 de elevi, dintre care 1792 sau 73,0% revin gimnaziilor din sate. În clasele primare I-IV sunt 1876 de micuți, dintre care 1301 sau 69,3% învață în mediul rural.

Numai în Liceul Teoretic „Olimp” (Rezina) și la Gimnaziul Cinișeuți funcționează clase cu predare în limba rusă, care sunt frecventate de 194 de elevi, ceea ce constituie 4,1% din numărul total al elevilor din raion.

Instituția de învățământ cu cei mai mulţi elevi este Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina, care are un contingent de 853 de copii.

Iar titlul de cea mai „pitică” instituție revine Școlii primare-grădiniță Mincenii de Sus, frecventată de 14 elevi. Acolo în clasa I-ea sunt 4 elevi, în clasa a II-a – 5 elevi, în clasa a III-ea – 3 elevi şi în clasa a IV-a – 2 elevi.

În ședința de săptămâna trecută, Consiliul Raional Rezina a luat act de informația privind lichidarea de la sine, începând cu 1 septembrie 2016, a Instituției Publice „Școala Primară Lipceni”. Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina a informat Consiliul că la începutul anului școlar în clasele I-IV de la această instituție erau doar 13 elevi, pe care părinții au decis să-i transfere în Gimnaziul Păpăuți, o instituție de învățământ mai bine dotată cu cele necesare decât cea din Lipceni.

Acum un deceniu contingentul elevilor din raionul Rezina era aproape de două ori mai mare.

Ion Perciun  

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns