Numărul decedaţilor în accidente s-a dublat

În ultimele luni pe șoseaua Rezina – Orhei trei persoane au decedat  în accidente rutiere. Iar în perioada ianuarie-octombrie 2016 pe drumurile din raionul Rezina au fost înregistrate 115 accidente rutiere, în care patru persoane şi-au pierdut viaţa.

Vasile Platon, specialist superior auto de stat al Serviciului Supraveghere Transport şi Accidente Rutiere al Inspectoratului de Poliţie Rezina a concretizat că dacă numărul total al accidentelor s-a redus cu 5 comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, apoi cel al decedaţilor s-a dublat, iar 12 persoane s-au ales cu leziuni corporale.

Vasile Platon a menţionat că cel mai des autovehiculele se tamponează de diferite obstacole sau cu alte mijloace de transport. Asemenea cazuri cel mai des se întâmplă pe drumurile naţionale (9 accidente). 2 accidente s-au produs pe străzile localităţilor, 1 – pe drumurile locale.     

Dl Platon a mai remarcat că cele mai multe accidente grave au loc în zilele de duminică și luni (40%), urmate fiind de zilele de joi și vineri (16%) şi cel mai frecvent se produc între orele 18 și 22 (60%). Dintre cele 4 accidente soldate cu decese 3 s-au produs între orele 18 și 20, iar al patrulea – dimineaţa între orele 06-08.

Conform analizei colaboratorilor Serviciului de Patrulare vina principală în săvârșirea accidentelor revine  conducătorilor auto care urcă la volan în stare de ebrietate (4 cazuri) sau circulă cu viteză sporită, neadecvată condițiilor rutiere (5 cazuri). 75 la sută din accidente au fost săvârșite de către conducători auto cu vârsta cuprinsă între 25-31 de ani, adică fără experienţă.

Pietonii au fost de vină în 2 cazuri, iar altele două s-au produs din vina căruțașilor și cicliștilor. Comparativ cu primele 10 luni ale anului 2015 statistica accidentelor la majoritatea indicatorilor este în descreştere, a mai remarcat Vasile Platon, situaţie care însă rămâne umbrită de dublarea numărului decedaţilor. Cauzele principale ale acestor tragedii, a accentuat dl Platon, a fost excesul de viteză și nerespectarea regulilor de circulație.

 Ion Perciun       

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns