Numai omul care-şi cunoaşte bine drepturile şi obligaţiunile poate fi un cetăţean activ, cu o poziţie civică pronunţată

Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu săptămânalul regional CUVÂNTUL şi Coaliţia Nediscriminare au organizat, în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, o întâlnire cu membrii Clubului tinerilor jurnalişti care activează la Centrul de Tineret Orhei.

Potrivit Rodicăi Chicuş, coordonatoarea serviciului media la Centru, din club fac parte 15 elevi de la mai multe instituţii şcolare din oraş şi localităţile din împrejurimi. Membrii clubului se familiarizează aici cu principiile jurnalismului, deontologia profesiei, îşi încearcă în practică aptitudinile editând buletinul lunar Orh-ideea, o publicaţie print destul de interesantă, cu un conţinut variat şi ca tematică, şi ca genuri.

După cum s-a menţionat în cadrul discuţiei, nu toţi membrii clubului sunt decişi să-şi aleagă jurnalismul ca profesie, dar toţi au fost de acord că activităţile din cadrul Clubului şi a Centrului sunt foarte utile şi le ajută să fie mai informaţi, mai descurcăreţi, contribuie la îmbogăţirea vocabularului, aptitudinilor de socializare etc.

Tinerii jurnalişti din start s-au implicat într-o discuţie activă cu avocatul, juristul Coaliţiei Nediscriminare Dumitru Rusu, care a făcut o prezentare la tema întrunirii (în imagine). Dânsul a vorbit despre drepturile şi libertăţile omului garantate de legislaţia naţională şi internaţională, posibilităţile şi modalităţile de apărare a acestor drepturi, despre libertăţile şi responsabilităţile cetăţeanului în societate.

Elevii, la rândul lor, au demonstrat că destul de bine cunosc drepturile şi libertăţile omului, s-au referit şi la mai multe cazuri de încălcare a acestora.

Ion Mazur, şeful Departamentului Advocacy, Publicații și Dezvoltare API a remarcat că prin acest proiect Asociaţia Presei Independente urmăreşte scopul de a fortifica cunoştinţele tinerei generaţii în domeniul de referinţă or, numai omul care-şi cunoaşte bine drepturile şi obligaţiunile poate fi un cetăţean activ, cu o poziţie civică pronunţată. Dânsul a mai accentuat că API, al doilea an, în perioada martie-octombrie, organizează pentru elevi un concurs de eseuri la tema drepturile omului şi diversitate. Autorii  celor mai bune eseuri sunt premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate la Chişinău, la finele anului. “În 2015, la prima ediţie a concursului au participat 60 de elevi de la 11 licee, iar 25 dintre aceștia au fost premiaţi cu diplome şi cadouri”, a concretizat Ion Mazur, invitând tinerii jurnalişti de la Orhei să se implice activ în concurs.

Apropo, evenimentul a fost organizat de API cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”.

 Tudor Codreanu

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns