Nucul actorilor la Ţareuca

Locuitorii satelor Ţareuca şi Ţahnăuţi au avut parte de o adevărată sărbătoare: un spectacol jucat în scena Casei de cultură de către actorii Teatrului Naţional Mihai Eminescu. Dânşii ne-au prezentat piesa Pomul vieţii, de Dumitru Matcovschi.

Înainte de începutul spectacolului, regizorul Ghenadie Cozub a venit cu propunerea de a sădi un nuc în amintirea acestui eveniment plăcut din viaţa social -culturală a comunei Ţareuca împreună cu actorii şi lucrătorii de cultură. Lucru pe care l-am  făcut cu cea mai mare satisfacţie.

talentaţii actori ai Teatrului Naţional Mihai Eminescu, prin măestria actoricească, momentele de revelaţie, energia şi emoţiile pe care le-au transmis spectatorilor, ne-au oferit posibilitatea de a ne reîntâlni cu opera marelui poet, dramaturg Dumitru Matcovschi, care a trăit  şi a fost aproape de frământările, nevoile omului de la sat, unde “s-a născut veşnicia”. Mesajul spectacolului este nonviolenţa asupra soţiei, femeii, mamei, relaţiile dintre părinţi şi copii. Dintotdeauna familia are rolul să ţină aprinsă flacăra iubirii şi a dragostei, respectului, demnităţii, valorilor morale pentru a creşte generaţii de oameni buni la inimă şi cu credinţă în suflet faţă de aproapele său, de bunul Dumnezeu.

Acest eveniment face parte din Campania de informare cu genericul: Pentru o bătrâneţe protejată, care are ca scop prevenirea şi combaterea violenţei şi abuzului asupra persoanelor în etate, a femeilor,  în cadrul Proiectului Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova, prin promovarea drepturilor femeilor în vârstă, implementat în 8 localităţi din republică de către HelpAge International, finanţat de Guvernul Federal al Germaniei (BMZ), Asociaţia Obştească Andromeda din comuna Ţareuca fiind parteneră. În cadrul Campaniei urmează şi alte activităţi de instruire a voluntarilor, persoanelor în etate, având ca obiective îmbunătăţirea relaţiilor în familie,  între rude şi societate, comunicarea non-verbală,  implicarea şi participarea membrilor familiei la evenimente culturale, instruirea persoanelor în vârstă să-şi  cunoască drepturile, pentru o viaţă demnă, activă şi sănătoasă.

Alexandra Socol, AO Andromeda, Ţareuca

 

Distribuie

Lasă un răspuns