Noi suntem statul, iar cei care l-au acaparat trebuie puși la respect

De ani şi ani guvernanții din R. Moldova se tot străduie să ne convingă că numai datorită lor în țară se construiesc și se repară școli și grădinițe, drumuri și spitale, instituții de cultură și de asistență socială, se plătesc salarii și pensii. Și o parte din populație chiar crede acestor povești. În pofida informațiilor dezvăluite de mass-media neangajată şi care demonstrează vădit că guvernanţii noştri, de fapt, mai mult fură țara decât contribuie la prosperarea ei, electoratul îi tot promovează la Putere.

Așa a fost pe timpul agrarienilor, comuniștilor, dar și de la 2009 încoace, de când țara a fost dată pe mâna democraților și socialiștilor. Pe contul poporului ei se fac miliardari, cu avioane, automobile luxoase, castele și vile în țară și peste hotare, iar alegătorii periodic sunt măguliți cu fel de fel de cadouri și concerte. Interesant lucru: în Republica Moldova majoritatea agenţilor economici abea mai supravieţuiesc, mulţi falimentează, iar guvernanţii-businessmani an de an înregistrează profituri fabuloase…

Lansându-se în noua campanie electorală, liderul PDM Vlad Plahotniuc s-a lăudat în numele echipei sale cu o serie de realizări ale guvernării democrate: ”Noi intrăm în această campanie cu fruntea sus… Partidul Democrat, în 3 ani de guvernare, a reuşit să facă atât cât n-au reuşit toate guvernările precedente. Am făcut drumuri noi în toată ţara, am crescut pensiile, am majorat salariile, am oferit ajutoare şi compensaţii pentru nevoiaşi, am lansat programul „Prima Casă”, am făcut multe, multe lucruri bune, pe care le vom continua şi în anul 2019 şi în toţi anii care vin”. Și niciun cuvânt despre miliardul furat și autorii acestei “afaceri”, despre milioanele pe care trebuie să le retrocedeze în buget nu hoții, dar noi, contribuabilii; despre dezastrul din economia țării şi cauzele lui, care în această perioadă s-a tot aprofundat, despre exodul masiv al moldovenilor în străinătate, care în perioada dată nu s-a redus, ci dimpotrivă, a crescut, ceea ce a dus la degradarea continuă a satelor noastre; despre corupția care a pus stăpânire totală pe structurile statului, inclusiv justiţie; încălcările flagrante ale drepturilor omului și principiilor democrației – toate acestea fiind problemele principale ale societății noastre. Iar dacă ei, dar și alți pretendenți la scaune moi în Parlament, nu văd sau nu doresc să vadă aceste probleme, cum putem aștepta că dânșii le-ar putea soluționa?

Iată de ce eu vreau să încerc încă o dată să le deschid ochii și urechile alegătorilor noștri. Stimați concetățeni! Analizați critic vorbele și promisiunile celor care se vor în fruntea țării. Ţineți minte, nu Guvernul, Parlamentul, deputații asigură salariile și pensiile noastre, ci contribuabilii, adică cei care plătesc impozite din munca și veniturile lor. Doar un exemplu. Anual statul nostru colectează în buget taxa pe valoarea adăugată (TVA), un impozit general în mărime de 20% din valoarea mărfurilor livrate şi a serviciilor prestate pe teritoriul R. Moldova. Aparent perceput de la agenţii economici, impozitul în realitate este plătit de consumatori. Oamenii achită TVA de fiecare data când cumpără un produs sau plătesc un serviciu, această taxă fiind inclusă în prețul final. Expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă a calculat că anual în medie fiecare familie plătește în buget aproximativ 20 de mii de lei TVA.

Astfel, în bugetul de stat, numai din TVA, anual se acumulează circa 20 de miliarde de lei.

Toate structurile statului, autoritățile publice locale, angajate să gestioneze treburile țării şi obligate să pună în prim plan drepturile, necesitățile și libertățile contribuabililor, în realitate doar consumă (și fură) banii poporului. De fapt nu ei, ci noi suntem statul, pentru că statul se ţine pe impozitele plătite de noi. Rolul lor este doar de a distribui corect, echitabil și transparent resursele adunate din buzunarul poporului. Spre binele și prosperarea țării și a contribuabililor, nu a partidelor, deputaților și altor categorii de guvernanți. Și dacă ei nu-și fac datoria, trebuie dați jos sau acum putem proceda mai simplu: pur și simplu să nu votăm hoţii şi slugoii lor. La 24 februarie, dar și la scrutinele viitoare să alegem la guvernare oameni integri, modești, onești, adevărați profesioniști, capabili să facă față încrederii poporului.

Victor Cibotari

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns