Noi producători agricoli au fost certificați GlobalGAP și GRASP

13 noi producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut recent certificate GlobalGAP  care le va permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în parteneriat cu Kaufland Moldova au asistat agricultorii în implementarea cerințelor GlobalGAP prin instruirea fermierilor și ghidarea pe tot parcursul ajustării procedurilor de producere la standardele internaționale.

Respectarea standardelor GlobalGAP constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE, iar mai nou și o cerință pentru a comercializa în rețeaua Kaufland care se extinde în Republica Moldova. În acest context, colaborarea cu producătorii autohtoni reprezintă o prioritate pentru Kaufland, care se orientează spre dezvoltarea parteneriatelor echitabile cu producătorii locali.

Lynn Vega, directoare interimară a misiunii USAID Moldova, a precizat că certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru fermierii moldoveni de a pătrunde pe piețele noi, dar și pentru a se menține pe piețele tradiționale.

Ion Sula, director general interimar la ANSA, a ținut să precizeze că deși cerințele de securitate a alimentului stabilite de legislația națională corespund standardelor GlobalGAP, certificatul internațional sporește încrederea consumatorilor de peste hotare în calitatea produselor moldovenești.

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc. În general, GlobalGAP se referă la  producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a păsărilor, acvacultura. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

În Republica Moldova standardele GlobalGAP sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producători agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.  Republica Moldova a devenit prima țară din spațiul CSI care a implementat standardele Global GRASP.

Inga Burlacu, agrobiznes

Distribuie

Lasă un răspuns