Nistrul este în pericol, Republica Moldova – în pragul unei catastrofe umanitare

Conținutul  Acordului de funcţionare a Complexului hidroelectric Nistrean  propus de țara vecină Guvernului de la Chişinău implică o serie de riscuri grave pentru securitatea națională a Republicii Moldova, printre care: pericolul degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar și pericolul real ca populația Republicii Moldova și peste un milion de oameni din regiunea Odesa să rămână fără sursa principală de apă potabilă, se spune într-o declaraţie mediatizată de Platforma Demnitate și Adevăr.

Această cedare necondiționată a Guvernului Republicii Moldova în fața intereselor Ucrainei constituie o crimă de stat.

De asemenea, darea în arendă Ucrainei a întregului mal al fluviului pe termen  îndelungat, fără drept de acces, lipsește țara noastră de posibilitatea implicării în rezolvarea problemei accesului la apă în caz de secetă. Alte riscuri sunt asociate cu reducerea drastică a populației de pești și păsări, creșterea gradului de poluare a apei ca urmare a micșorării debitului și revărsării în Nistru  a substanțelor nocive provenite din activități agricole și industriale.   

Platforma DA consideră că guvernarea oligarhică, prin modul în care ”negociază” acest Acord, trădează interesele naționale ale țării. Punerea în pericol a peste 3 milioane de oameni reprezintă o crimă împotriva propriului popor. Graba cu care Guvernul Republicii Moldova intenționează să semneze acest Acord până la sfârșitul anului curent trezește suspiciuni cu privire la interesele ascunse ale cercurilor oligarhice din Moldova și Ucraina. Tratatul interguvernamental dintre Republica Moldova și Ucraina ar putea fi un instrument eficient pentru cooperare în bazinul Nistrului și ar putea fi aplicat în cazul în care partea moldavă va nominaliza în componența Comisiei riverane specialiști profesioniști și vor fi luate în considerare interesele tuturor utilizatorilor de apă, precum și importanța menținerii ecosistemelor.

Platforma Demnitate și Adevăr susține plenar apelul lansat de societatea civilă, oamenii de ştiinţă și cere efectuarea neîntârziată de către o companie internațională credibilă, sub egida instituțiilor comunitare de profil, a unor studii de impact asupra mediului, precum și de impact social și economic pe care l-ar avea infrastructura hidroelectrică existentă a Ucrainei pe Nistru, dar și a celei planificate, constând în construirea a 6 hidrocentrale noi pentru următorii ani, se mai menţionează în declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns