Nicu Popescu: Acordul de guvernare PD-PSRM ar putea conține o anexă secretă privind federalizarea R. Moldova

Fostul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, atrage atenția că acordul de guvernare dintre PSRM și PD ar putea să conțină o anexă secretă care ar prevedea federalizarea R. Moldova. Acesta admite că existența unei asemenea anexe va fi negată de majoritatea PSRM – PD, însă vrea să vadă un punct de vedere al noii coaliții privind reglementarea conflictului transnistrean.

„Asistăm la chinurile transformării guvernului Dodon 1 în Dodon 2. Unul dintre obiective ține și de retușarea cosmetică a politicii externe: acordarea „echilibrismului” virtual a unor ușoare tente de „proeuropenism” virtual. Mă tem că aceste mutații nu vor rezolva problema de fond a politicii noastre externe și anume credibilitatea zero a procesului de reforme de la Chișinău. Credibilitate zero în eliminarea schemelor de corupție. Credibilitate zero a reformei justiției. Credibilitate zero a dorinței de a dezvolta economia țării prin crearea unor condiții corecte pentru investitorii străini necesari pentru a dezvolta țara noastră și pentru a crea locuri de muncă sigure și bine plătite”, arată acesta într-un comentariu postat pe Facebook.

De asemenea, Popescu precizează că la preocupările crescânde ale partenerilor noștri externi începe să se adauge și suspiciunea că alegerile din toamnă nu vor fi nici libere, nici corecte.

„Se va încerca fraudarea acestora prin voturile din regiunea transnistreană și prin tactici de minimizare a votului în diaspora. Până la urmă, de la faptul că până acum s-a mimat politica externă echilibrată, iar acum se va mima o politică ușor mai proeuropeană. Dar datele nu se vor schimba. Poți schimba miniștrii, dar dacă nu schimbi modul de a guverna țara – departe nu ajungi nici în politica internă, nici mai ales externă”, mai spune acesta.

Fostul ministru vorbește despre existența unor anexe secrete la acordul de coaliție PD-PSRM.

„Știm că anterior, în vară, PD și PSRM negociau o anexă secretă cu prevederi dictate de la Moscova privind reglementarea transnistreană. Prevederi care urmau să transforme de facto Moldova într-o federație. Cu siguranță existența unor astfel de anexe va fi negată, dar eu aș fi curios în ce măsură noua coaliție poate face public cum văd ei reglementarea conflictului transnistrean? În baza căror principii? În baza legii din 2005 sau a pasajelor dictate de la Moscova în vara anului trecut?”, a conchis sursa citată.

Menționăm că, zilele trecute, liderul democraților Pavel Filip anunța că există niște „linii roșii”, printre care ar fi și federalizarea R. Moldova, care nu vor fi trecute într-o eventuală coaliție de guvernare cu socialiștii.

Sursa: ziarulnational.md

 

Distribuie

Lasă un răspuns