Nemulţumiţi de sistemul de salarizare, pedagogii au ieşit în stradă

Potrivit dnei Silvia Stratan, președinta Consiliului raional Rezina al Federației Sindicale a Educației și Științei, profesorii, fiind nemulțumiți de sistemul de salarizare, din nou au ieșit în stradă. Joia trecută protestatarii din învățământ au pichetat clădirea Parlamentului, iar a doua zi, deja au protestat în fața Guvernului. Lozincile principale au fost: „Fără educație moare orice nație!”, ”Vrem  la noi acasă!”, ”Vrem salarii decente!”, ”Pentru o viață și o pensie decente!”,  ”Demisia!”, ”Grevă generală!”, ”Nu ne purtați cu vorbe goale!”, ”Rușine!”.

Mulți protestatari cu lacrimi în ochi își expuneau păsul, că duc o viaţă indecentă în raport cu statutul lor. Alții s-au arătat indignați de faptul, că un tânăr pedagog primește un salariu de 2900 de lei lunar, ca apoi să se întrebe: ”Cum să trăim?”, ”Cum să venim în haine decente în fața elevilor?”, ”Pe ce să ne cumpărăm cărți?”. adăugând că asta şi este cauza că în sistemul de învățământ sunt 24% de pensionari, deoarece din cei cca 1600 de absolvenți din universitățile pedagogice doar 300 vin în școli, unde lucrează 2-3 ani și pleacă, pentru că nu pot activa în așa condiții.

Vineri, 24 martie, în fața protestatarilor a ieșit ministra Educației, Corina Fusu, care a început să citească de pe foaie careva realizări din revendicările sindicaliștilor.  Această situație i-a iritat pe protestatari, care au huiduit-o, vociferând: „Demisia!”, „Rușine vouă!”, ”Jos Guvernul incompetent!” 

Silvia Stratan spune, că revendicările pedagogilor sunt nu de azi şi nu de ieri. “Federația Sindicală a Educației și Științei, care întrunește circa 115 mii de membri, a înaintat Guvernului, încă în luna octombrie a.t., cerinţa de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare a Rețelei tarifare unice cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie 2017; majorarea salariului de funcție al personalului didactic și științific-didactic cu 50%, începând cu aceiași dată; majorarea indemnizațiilor unice acordate tine-rilor specialiști din ramură, la plasarea în câmpul muncii, stabilindu-le în mărime de 50 mii lei (studii medii speciale) și, respectiv, 70 mii lei (studii superioare); reducerea, începând cu 01.01.2017, a normei didactice pentru tinerii specialiști, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcție; recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii;  majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%, începând cu 01.01.2017.

După protestele masive din17 ianuarie c.,  Guvernul a invitat protestatarii la dialog, în cadrul căruia au fost întreprinse unele măsuri de ameliorare a situaţiei. Astfel, indemnizația unică pentru tinerii specialiști plasați în câmpul muncii în mediul rural a fost majorată pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior de la 30 la 45 mii lei și post-universitar pedagogic de la 24 la 36 mii lei. La fel, angajații instituțiilor de învățământ preuniversitar, începând cu 1 mai 2017, vor beneficia de spor lunar la salariul de funcție în cuantum cu 100 de lei și alte revendicări neînsemnate. Aceste revendicări, departe de cerințele vitale ale pedagogilor, au stârnit un val și mai mare de revoltă, de aceea Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei a hotărât revenirea la proteste.

Protestatarii sunt predispuși să lupte până li se vor îndeplini toate revendicările, în caz contrar vor organiza grevă generală sau poate chiar ar putea recurge la întreruperea procesului educațional, pentru că ne-a ajuns cuțitul la os”, a mai spus dna S. Stratan. 

Fiind întrebată, dacă la aceste proteste participă și cadre didactice din raionul Rezina, dna S.Stratan ne-a răspuns că au participat, dar din motive de siguranță nu va nominaliza persoanele. La fel, dânsa speră că și pe viitor vor participa, doar loc de șovăială și răbdare nu mai este.  

Pentru conformitate: Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns