Muzeul din Orhei a pregătit o expoziție de cărți ale colaboratorilor

Angajaţii muzeelor sunt mai întotdeauna şi cercetători, şi autori ai unor monografii istorice, articole etc. Cei de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei au şi alte talente – sunt poeţi, pictori. Către Ziua muzeelor aici a fost vernisată o expoziție de cărți editate de foştii şi actualii angajați ai instituției. Aceasta înglobează 14 titluri de carte și o serie de picturi.

 După cum ne-a relatat muzeograful Vasile Cocarcea, este vorba de câteva monografii dedicate oraşului Orhei şi altor localităţi din raion.

Monografia Orhei, vatră de istorie și civilizație, este cea mai voluminoasă, are circa 500 de pagini și cuprinde mărturii, documente, imagini de epocă. Această ediţie este una dintre cele mai complete lucrări despre istoria urbei, spune dl Cocarcea.

Alte cărți care aparțin lui Vasile Cocarcea și Andrei Calcea conțin versuri și proză, schițe documentare şi au fost scoase de sub tipar de la 2000 încoace.  Dl  Cocarcea a mai precizat că între muzeele locale cel din Orhei  are scoase de sub tipar cele mai multe cărți de la 1995 încoace – în deosebi monografii și schițe istorice despre sate din raion.

”Am avut bunul exemplu al regretatului Valentin Golub, care în ultimii săi ani de viaţă şi activitate în calitate de director al muzeului nostru scotea de sub tipar câte o carte pe an. Lucrul asupra monografiilor despre istoria satelor continuă”, a precizat muzeograful.

Expoziția de picturi include șase peisaje care au ieșit de sub pensula maestrului Iurie Nastas, de asemenea lucrător la muzeu.

Ion Cernei   

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns