Muzeul cu 27 000 de documente și exponate 

n imagine: Părintele Vasile Țurcanu, parohul Biserici ”Sfântul Ilie” din Telenești a completat prezentarea cu momente interesante din istoria monumentelor şi siturilor din Teleneşti.

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor a fost marcată la Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie din Teleneşti printr-o conferință științifică, la care au participat profesori, elevi, reprezentanți ai instituțiilor de cultură  și cult  din raion.

 

După cum a relatat în cadrul evenimetului dna Elena Ilescu, directoarea muzeului, cu acest prilej, instituţia a demarat o campanie de informare, conştientizare, protejare şi valorificare a monumentelor şi siturilor de for public aflate  în patrimoniul raionului Teleneşti.

”Obiectivul campaniei este de a atrage atenţia atât asupra monumentelor şi siturilor din localităţile raionului, cât şi asupra importanţei acestora din punct de vedere cultural şi istoric, iar scopul sărbătorii profesionale este de a promova, conserva, proteja şi a valorifica monumentele de patrimoniu mobil, imobil şi material”, a menționat dna Ilescu.

A fost inaugurată expoziția ”Punerea în valoare a monumentelor comemorative şi alinierea ţării noastre la eforturile internaţionale de protejare a patrimoniului cultural”, care a  inclus circa 50 de imagini cu diferite monumente istorice: biserici, conacuri, pietre  funerare, etc.

Muzeografa Lilia Jechiu a menționat că patrimoniul cultural al Republicii Moldova ocrotit de stat este alcătuit din circa 5697 de monumente de categorie naţională plasate sub protecția statului:

”Prețuindu-ne patrimoniul cultural, ne putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun. Ce altă modalitate mai bună avem de ne îmbogăți viața decât posibilitatea de a interacționa cu ceva atât de fundamental pentru identitatea noastră?”, a menționat dna Jechiu.

”Istoria unei localităţi, a unei străzi, a unui loc nu se află doar în paginile cărţilor şi în arhive. File din această istorie se regăsesc înscrise pe monumentele şi plăcile comemorative, în zidurile bisericilor, în bronzul statuilor, în poveştile spuse copiilor, în bucatele naţionale, etc., a menționat părintele Vasile Țurcanu, parohul Biserici ”Sfântul Ilie” din Telenești.

În cadrul  conferinței a fost prezentată o oră de comunicare de către elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” cu genericul „Monumentele istorice – semne de istorie pe care se ţine un neam”. Liceienii au vorbit despre clădirea istorică unde în prezent se află muzeul și despre conacul familiei Teodosiu.

S-au menționat fapte interesante. Astfel, la moment sunt adunate de prin satele raionului peste 27 de mii de documente şi fotografii de epocă, exponate şi obiecte etnografice de mare valoare istorică:

”Oamenii de bună credinţă şi-au dorit ca în raionul Teleneşti să funcţioneze un muzeu organizat după toate regulile, s-au implicat activ în crearea unei instituţii de cultură, care să poată contribui plenar la educarea viitoarelor generaţii în spiritul istoriei, tradiţiilor, obiceiurilor şi credinţei poporului nostru”, a menționat profesoara Tamara Antoci.

Elevii au descris însemnătatea şi istoria apariţiei busturilor lui Lucian Blaga şi Mihai Eminescu în oraşul Teleneşti.

A fost o activitate netradiţională cu suflet naţional, unde a dominat sentimentul  de participare activă la  păstrarea, conservarea, valorificarea patrimoniului cultural. În înche-ierea evenimentului am solicitat ca tânăra generaţie să participe  activ la investigarea, culegerea de mărturii, documente istorice, precum şi la protejarea monumentelor şi siturilor din localităţile raionului Teleneşti.

 

Violeta Florean, specialistă

la Secția raională cultură, tineret și sport

Distribuie

Lasă un răspuns