Munițiile neexplodate – un real pericol!

Odată cu încălzirea vremii și ca urmare a derulării lucrărilor de construcție și a celor agricole, se constată faptul că s-au înmulțit situațiile în care au fost găsite, pe întreg teritoriul țării, muniții neexplodate provenite din timpul conflictelor armate, informează Serviciul Protecției Civile al Secției Situații Excepționale Telenești.

Găsirea acestor elemente de muniție poate genera, în cazul nerespectării unor reguli de minimă siguranță, efecte negative ce pot duce la pagube materiale majore sau, mult mai grav, la rănirea gravă ori pierderea vieții celor care le manevrează.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Serviciul Protecției Civile al Secției Situații Excepționale Telenești reamintește cetățenilor respectarea regulilor și măsurilor de siguranță. La găsirea obiectelor neidentificate metalice ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniție neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviație, mine, grenade, cartușe infanterie etc.):

– anunțaţi de urgență Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (901), organele de poliție (902) sau autoritățile administrației publice locale;

– nu atingeţi, nu mișcaţi, nu loviţi, nu tăieţi și nu demontaţi obiectele descoperite;

– îndepărtaţi-vă de zona în care se află muniția;

– nu desfaceţi şi nu predaţi agenților economici specializați munițiile neexplodate pentru valorificarea lor ca deșeuri metalice;

– nu întroduceţi în clădiri, încăperi sau locuințe munițiile neexplodate;

– nu folosiţi munițiile descoperite pentru a improviza scule sau ornamente;

– nu utilizaţi focul deschis în apropierea acestora,  nu le întroduceţi în foc;

– nu lăsaţi copiii să se joace cu asemenea componente; instruiţi-i cum să se comporte corect în cazul în care le-au descoperit.

Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune periculoasă.

Foto simbol ziare.com

 

Distribuie

Lasă un răspuns