Munca zilierilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri, transmite IPN. Proiectul reglementează raporturile de muncă temporare în agricultură, drepturile şi obligaţiile zilierilor, modul de activitate al acestora, în derogare de la prevederile Codului Muncii.

Durata zilnică a activităţii unui zilier nu poate depăşi 8 ore, 5 ore pentru persoanele de 15 ani şi 7 ore pentru cele de 16-17 ani. Durata activităţilor zilierului pentru unul şi acelaşi beneficiar va fi de 90 de zile într-un an calendaristic.

Plata pentru activitatea zilierului, conform proiectului, ar urma să fie achitată de beneficiar la finele zilei de muncă şi aceasta nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul respectiv. Impozitele din veniturile obţinute de zilier vor fi plătite de acesta conform legislaţiei în vigoare. Contribuţii de asigurări sociale de stat şi prime de asigurări obligatorii de asistenţă medicală în cotă procentuală nu se vor reţine. Zilierul trebuie să se includă individual în sistemul de asigurări sociale de stat şi de asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Beneficiarii urmează să ţină un Registru de evidenţă a zilierilor şi să transmită extrasul din acesta Inspectoratului teritorial de Muncă, inclusiv în format electronic.

Controlul asupra respectării prevederilor legii revine Inspectoratului de Stat al Muncii şi Serviciului Fiscal de Stat. 

Premierul Pavel Filip a spus că, dacă rezultatele aplicării legii vor fi  pozitive, prevederile acesteia ar putea fi extinse şi asupra altor domenii, nu doar în agricultură.

Foto simbol: paginadeagricultura.ro

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns