Moldovenii plătesc preţuri exagerate pentru gazele naturale

   Platforma DA a mediatizat o declaraţie privind diversificarea surselor energetice în contextul fortificării securității energetice a R.Moldova, în care constată că prețurile de achiziție a gazelor naturale din Federația Rusă sunt semnificativ mai mari decât cotațiile mondiale. Prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la 53$ pentru 1000m3 de gaze naturale, pe când R.Moldova procură gazele naturale de la “Gazprom” la preţul de 160 $, de trei ori mai mare!

Explicațiile concernului “Moldova Gaz”, controlat de “Gazprom”, în opinia autorilor declaraţiei, nu sunt plauzibile. Ideea că formula actuală de calcul a prețului este mai convenabilă pentru Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot este de departe contestabilă. Conform raportului oficial al companiei mamă – “Gazprom”, la prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, “Gazprom”-ul a câștigat 47$ la 1000 m3, față de prețul spot la o lună 35$. La o asemenea diferență Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut (ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept) aproape 120 mln $.

Ucraina, care a renunțat la livrarea gazelor din Federația Rusă încă în 2015 și a început să procure gaze din Europa, inclusiv prin contracte spot, a procedat la micșorarea treptată a prețurilor. Recent pentru populație prețurile au fost reduse cu peste 21 %! Alt exemplu este Bulgaria, care, în urma unor negocieri cu “Gazprom” și declararea intenției de a trece la formula spot, a obținut diminuarea prețurilor de achiziție a gazelor naturale cu 40 %, se concretizează în declaraţie.

Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu o conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului. Amintim că toate rețelele de gazoducte din Moldova aparțin companiei “Moldova Gaz” controlată de concernul rusesc “Gazprom” din 1999, iar construcția gazoductului de alternativă Iași-Chișinău a fost artificial tergiversată pe parcursul mai multor ani.

În acest context Platforma DA cere Guvernului (a nu se confunda cu “Moldova Gaz”) informația minuțioasă referitoare la următoarele și întreprinderea urgentă a măsurilor:

• de  asigurare a Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de prețuri;

• eliminarea obstacolelor juridice în utilizarea rețelelor de gazoducte ale “Moldova Gaz”, în situația în care vor fi livrate gaze naturale din alte țări decât Federația Rusă;

• capacitatea gazoductului Iași-Chișinău ca sursă alternativă de gaze naturale și posibilitatea extinderii acestuia, precum și a termenului estimativ de dare în ex-ploatare a gazoductului și atingerii capacității sale maxime.

Platforma DA consideră că prea mulți ani cetățenii noștri au plătit prețuri exagerate la energia electrică și combustibili, fiind ostatici ai politicilor de susținere partizană a intereselor străine în Republica Moldova, menţionează autorii comunicatului.

Distribuie

Lasă un răspuns