Moldova, lideră la cheltuieli pentru poliție: De două ori mai mult decât media europeană

Pentru activitatea Ministerului Afacerilor Interne în 2016 Republica Moldova a cheltuit aproape 2,55 miliarde de lei din bugetul național. Suma este mai mare decât cheltuielile pentru educație și sănătate luate împreună. Cât de eficiente sunt aceste cheltuieli publice în comparație cu cele efectuate de alte țări? – se întreabă www.agora.md, care publică o analiză la temă efectuată de expertul în politici economice, Denis Gorea.

 

Pentru a compara eficiența cheltuielilor publice din acest domeniu, sursa citată prezintă raportul dintre cheltuielile ce revin MAI și Produsul Intern Brut, din care se vede că, din fiecare 100 lei produși de economia Moldovei, noi achităm aproape 2 lei pentru serviciile prestate de polițiști, de aproape două ori mai mult decât media pentru țările din Uniunea Europeană. Spre comparație, România achită cu 30% mai puțin decât noi pentru serviciile MAI, Danemarca, Lituania – aproape de trei ori mai puţin.

Dacă am reduce cheltuielile pentru MAI din Moldova la nivelul celor din țările UE, am economisi anual aproape un miliard de lei, pe care  am putea repara câte 20 km de drum național în fiecare an, fără a fi nevoiți să ne împrumutăm de la instituțiile internaționale pentru asta.

O altă modalitate de a studia eficiența MAI este și prin examinarea raportului dintre populație și numărul de polițiști. Conform datelor prezentate în info-graficul alăturat, nici la acest capitol Moldova nu stă mai bine. Un angajat MAI din Moldova revine la 223 cetățenii ai acestei țări, cu mult sub media UE de 348 de cetățeni. Pentru comparaţie, un polițist român servește interesele a 377 de cetățeni. Dacă Moldova ar vrea să ajungă țările UE din urmă la capitolul eficiența polițiștilor, ar trebui să avem 10 mii de polițiști în loc de 16 mii câţi avem acum.

Ce ar trebui să ne alarmeze este și faptul că numărul angajaților MAI pare a fi în creștere, deși populația țării este în scădere. Din rapoartele MAI putem afla că la începutul lui 2016, Moldova avea deja 16205  angajați ai MAI (ofițeri și subofițeri), în comparație cu 15918 în 2014. Trendul acesta ascendent din Moldova e contrar evoluției din țările Uniunii Europene, unde numărul de polițiști este în scădere chiar dacă populația UE este în creștere. Ministerele de interne din țările UE adoptă tehnologiile moderne de sup-raveghere și, ca rezultat, nu mai au nevoie de același număr de polițiști pentru a asigura ordinea publică.

http://agora.md/stiri/29863/grafic–moldova–lider-la-capitolul-cheltuieli-pentru-politie-de-doua-ori-mai-mult-decat-media-europeana

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns