Moartea în masă a albinelor din cauza insecticidelor folosite în agricultură

Pieirea în masă a albinelor a avut loc în satele Tomai și Gaidar, din raionul Ceadâr-Lunga. Apicultorii susțin că albinele au murit din cauza tratării cu insecticide a lanurilor de rapiță, transmite unica.md cu referire la gagauzinfo.md

Primele semne de otrăvire au fost observate în seara zilei de 6 spre 7 mai. Până pe 12 mai, aproximativ 60-70% din albine au murit în gospodăriile rezidenților și acestea continuă să moară.

Potrivit ipotezelor apicultorilor, moartea a apărut datorită pulverizării câmpurilor de rapiță și a livezilor cu insecticide. Apicultorii susţin că nu au primit nicio notificare prealabilă cu privire la prelucrarea câmpurilor. Un prejudiciu uriaș de sute de mii de lei a fost cauzat gospodăriilor apicole, din cauza neglijenței fermierilor, au spus apicultorii.

Autoritatea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor din Comrat și Ceadâr-Lunga a avertizat anterior fermierii să informeze primarii și apicultorii despre tratarea planificată a terenurilor. Procesarea câmpurilor trebuie efectuată numai după ce albinele sunt izolate sau transportate în locuri sigure.

 

Distribuie

Lasă un răspuns