Ministra Sănătății: „Televizoarele și frigiderele nu vor mai fi considerate indicatori de bunăstare”

Televizoarele și frigiderele nu vor mai fi considerate indicatori de bunăstare. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova.

Șefa de la Sănătate a precizat că la stabilirea dreptului la ajutorul social se iau în considerare atât veniturile sub formă de mijloace bănești, cât și indicatorii de bunăstare.

„Aici se vor lua în calcul inclusiv anumite bunuri pe care le deține persoana. Este vorba de mașina automată de spălat, de un computer, un șir de bunuri a căror listă a fost elaborată cu sprijinul experților și care au fost catalogate drept indici de bunăstare”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

 Șefa de la Sănătate a adăugat că, în ultimii doi ani, indicatorii de bunăstare sunt revizuiți de echipe de specialiști:

Anumite bunuri, în timp, nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate. De doi ani revizuim indicatorii și majorăm pragul. De exemplu pentru un tractor există un punctaj de bunăstare de 20 de puncte, o mașină de spălat – 10 puncte. Fiecare are și un minus, în funcție de statutul persoanei. Dacă persoana este vârstnică sau în familie există persoane cu dizabilități, se ignoră anumiți indicatori”.

Dumbrăveanu a adăugat că, pentru un pensionar, indicatori de bunăstare pot fi automobilele sau tractoarele. De asemenea, ministra a explicat și care este procedura de acordare a alocațiilor.

„Solicitantul de ajutor social completează o cerere pentru acordarea ajutorului social. În acea cerere indică dacă are bunuri și ce venituri are. Cererea este procesată de asistentul social, iar sistemul informațional calculează mărimea ajutorului social, tot el determinând dacă o persoană este eligibilă sau nu. Asistentul social nu poate calcula pe cont propriu”, a concluzionat ministra Sănătății.

Distribuie

Lasă un răspuns