Ministerul vrea să cântărească autovehiculele din mers

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID ) a elaborat studiul de fezabilitate „Implementarea punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj, care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova”.

După cum se concretizează într-un comunicat de presă al MTID, această analiză a fost realizată cu scopul de a crea oportunități de implementare, din punct de vedere economic, a unui sistem automatizat de monitorizare și prevenire a circulației transportului care depășește limitele maxim admise pe axă și gabarit, pe drumurile din Republica Moldova.

Principalul obiectiv este eliminarea sau reducerea drastică a gradului de deteriorare a drumurilor, din cauza autoturismelor de mare tonaj. Datele statistice arată că la momentul actual, 14% dintre vehiculele care circulă pe drumurile naționale au depășire pe masa pe axă. De asemenea, costurile de întreținere a sistemului actual de cântărire a autoturis-melor este mai mare de trei ori decât amenzile încasate din realizări.

La fel, urmează să fie exclus factorul uman la preselecția camioanelor suspecte de încălcarea normelor, dar și la cântărirea și calcularea amenzilor.  

Reieșind din cele spuse mai sus, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor este o prioritate nu doar construcția traseelor noi sau reparația celor existente, dar și întreținerea drumurilor pe care le avem în gestiune.

Proiectul dat ar fi extrem de actual și benefic în special pentru drumurile naționale ce trec prin raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei cu un trafic sporit de autovehicule de mare tonaj care transportă ciment și metal de la uzinele situate în zona Rezina-Râbnița.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor propune spre dezbateri publice această inițiativă, pe un termen de 20 de zile.

În prezent, în ţară există 60 de puncte de cântărire a autoturismelor, dintre care 10 puncte mobile, eficiența activității cărora lasă mult de dorit. Imagine de pe site-ul MTID.

Ataşat găsiţi studiul de fezabilitate: http://mtid.gov.md/sites/default/files/Studiu.pdf

                                                                                     

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns