Ministerul a acuzat presa şi experţii

Ministerul Sănătății a reacţionat foarte bolnăvicios la publicaţiile din presă despre cele întâmplate cu gravida din s. Slobozia-Horodişte, care a fost purtată câteva zile de medici cu fătul nenăscut mort. CUVÂNTUL a scris despre această situaţie în articolul „Iresponsabilitate sau o problemă de sistem?” publicat în numărul precedent.

Autoritatea acuză presa și experții ce s-au expus pe acest caz că au denaturat declarațiile Mariei Gădiac. Autoritatea anunță că a vorbit cu mama, care le-a spus că se simțea bine când a aflat că fătul nu mai este viu, „cu excepția traumei psihologice”.

„Medicii au examinat starea de sănătate a femeii și au constatat că decesul fătului nu a provocat complicații. Pe parcursul drumului spre Institutul Mamei și Copilului, dar și în timpul internării, iar medicul-ginecolog din Rezina s-a interesat permanent despre starea ei de sănătate. Această situație demonstrează faptul că pacienta a beneficiat de asistența necesară și atitudine adecvată din partea medicilor de la Spitalul Raional Rezina”, se precizează într-o relatare a Ministerului Sănătății pe o reţea de socializare.

Totodată, autoritatea acuză specialiștii în etică medicală, care au comentat cazul pentru Sănătate INFO, că nu ar fi trimis sugestiile lor pentru modificarea protocolului existent acum în mortalitatea antenatală.

Într-un comunicat mediatizat recent de Consiliul Raional Rezina se menţionează că medicii rezineni propun Ministe-rului Sănătății modificarea Protocolului Clinic standardizat pentru medicii obstetricieni – ginecologi ”Moartea antenatală a fătului” și Normelor metodologice de aplicare a Programului unic de asigurări obligatorii de asistență medicală, ca gravidele să fie transportate către maternitățile de nivelul II și III cu transport sanitar. De asemenea se propune introducerea în statele de personal ale instituțiilor medicale a funcției de psiholog.

De la Primăria Horodişte am aflat că Maria a născut o fetiţă moartă, care a fost înmormântată în cimitirul din satul natal. De sâmbăta trecută femeia se află acasă şi se simte bine.

Foto simbol moldova.org

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns