Ministadion modern în comuna Negureni

Inaugurarea unui ministadion a devenit o știre de rutină în ultimii ani. Nu și cazul de duminica trecută de la Negureni. Or, Primăria, pedagogii de la gimnaziu și grădiniță, sportivii, angajații din cultură, oamenii de afaceri locali au transformat evenimentul într-o adevărată Zi a Comunei.

 

Oaspeți doriți au fost ex-președintele republicii, Mircea Snegur, Nicolae Vizitiu, președintele Federației Naționale de Handbal și parlamentarul Angel Agache, ambii originari din Negureni, Pavel Ciobanu, președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Diana Manoli, președinta raionului, alte persoane din administraţia raionului Teleneşti.

Prilej de discuții înainte ca oaspeții să urce în scenă a fost meciul între tinerii sportivi locali și cei de la Căzănești.

”Aceste ministadioane au prins a apărea în satele vecine. şi tinerii noștri îşi doreau foarte mult unul în sat. Pe un asemenea stadion, construit după toate standardele, acoperit cu gazon sintetic, sportivii se vor putea antrena, vor putea organiza meciuri anul împrejur. Am încheiat un acord de parteneriat cu Federația Moldovenească de profil, valoareaeste o investiție de peste 320 de mii de lei, din care 155 mii a constituit contribuția Primăriei Negureni”, ne-a spus Grigore Munteanu, primarul localității.

Alexei Botnaru, profesor de educație fizică și antrenor, ne-a declarat entuziasmat: ”Este primul obiect unde mai mulți săteni, copii și maturi, au participat cu muncă voluntară. Am ajutat constructorii, am așternut covorul. E un loc ideal pentru antrenamente”.

Pavel Ciobanu, președintele FMF, şi-a amintit de anii copilăriei şi adolescenţei sale. “Noi jucam fotbal în pofida timpului nefavorabil, a faptului că în loc de poartă erau două pietre. Câte odată o primeam de la părinți pentru că veneam acasă într-un hal fără de hal. Când am inițiat proiectul de la Negureni ”Toți împreună”, ne-am gândit și la asta. Am dorit să creăm toate condițiile ca şi copiii de la sat să se antreneze și să ajungă în fotbalul mare”, a remarcat Pavel Ciobanu.

Constantin Tampiza, conducătorul SRL ”Prodcar”, gospodărie care gestionează la Negureni 100 ha de livezi superintensive, şi dânsul fost președintele FMF, a amintit că fotbalul este cel mai democratic joc, care educă spiritul de echipă:

“De când lucrez la Negureni am devenit patriotul acestei localități extraordinare. Echipamentul și inventarul sunt procurate de către societatea ”Prodcar” – este o dovadă că ne gândim la viitorul acestui sat. Îndemn oamenii de afaceri locali să sprijine fotbalul. E important ca acești băieți să nu stea în baruri, dar să se antreneze de zor pe teren. Totodată o rog pe dna Manoli, președinta raionului, să ne ajute cu asfaltarea terenului dintre stadion și căminul de cultură, așa ca locul să armonizeze cu cele două obiective edificate și renovate”, a spus Constantin Tampiza.

Nicolae Vizitiu, președintele Federației Naționale de Handbal a oferit negurenenilor două porți rabatabile și un set de mingi, menționând că și handbalul este un joc democratic și accesibil pentru toate sexele şi vârstele.

 “Eu vă îndemn, dragi copii, să profitați de aceste condiții, să practicați fotbalul, această frumoasă probă de sport”, a spus ex-preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, care, împreună cu Diana Manoli şi primarul Grigore Munteanu, a tăiat panglica la ceremonia de inaugurare a terenului.

Acesta este al 14-lea teren de minifotbal inaugurat în ultimii 4 ani în raionul Telenești. După cum ne-a relatat Igor Legaci, președintele Asociației raionale de Fotbal, raionul Telenești deține la acest capitol un loc de frunte în republică: ”Sunt mai multe raioane care au doar câte 2-3 ministadioane. Noi avem, la Telenești și Ciulucani, chiar câte două asemenea obiective”, ne-a spus dl Legaci.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns