”Milionul” donat de Fundația “Miron Șor” Consiliului Raional Orhei – nu e chiar un milion…

Consiliul Raional Orhei încă nu a primit întreaga sumă de un milion de lei din donația anunțată de Fundația “Miron Șor” pentru lupta cu Covid-19. Acest lucru rezultă din discuțiile pe marginea proiectului de decizie de modificare a bugetului raional pentru anul curent, care au avut loc în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Raional Orhei din 14 mai. Potrivit șefei Direcției Finanțe a CR Orhei, Galina Colun, până la data de 13 mai pe contul special deschis pentru donații de Aparatul președintelui raionului Orhei au intrat cca 750 mii lei. Această sumă include atât donațiile de la persoane juridice, cât și transferurile făcute de bugetarii finanțați de Consiliul Raional, care au transferat  pentru lupta cu Covid-19 salariul pentru o zi de muncă.

Potrivit aceleiași surse, se mai scontează în timpul apropiat încasarea pe același cont a sumei de cca 450 de mii de lei, care la fel va include salariul pentru o zi de muncă, donat de bugetari.

Atât în comisii, cât și în ședința în plen s-au purtat discuții îndelungate asupra subiectului. Consilierul independent Sergiu Aga a stăruit să afle dacă există un contract încheiat cu donatorul, iar consiliera PAS Mariana Cușnir și-a declarat suspiciunea asupra sursei de proveniență a anumitor sume. Tot Mariana Cușnir, dar și un consilier al Partidului Șor au solicitat explicații privind modul de repartizare a sumelor din acest cont. În explicațiile oferite de șefa Direcției Finanțe Galina Colun și vicepreședinta pentru probleme economice Marina Cravcenco s-a specificat că există un contract şi  localitățile unde au fost repartizate ajutoarele.

Referitor la proveniența banilor, președintele ședinței, Radu Bușilă a declarat că nu este atribuția consiliului să verifice sursa acestora, aceasta fiind competența organelor de administrare a donatorilor, iar Galina Colun a menționat că un raport privind colectarea donațiilor va fi publicat pe pagina CR Orhei.

Potrivit proiectului de decizie, care prevede modificarea bugetului raional la capitolul cheltuieli și venituri cu 1 milion de lei,  din suma adunată de 750 de mii,  deja au fost făcute cheltuieli de cca 450 de mii de lei, pentru echipamente și dezinfectanţi atribuite la câteva primării și Spitalului raional Orhei.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns