Mii de cetățeni nu și-au primit ajutorul social din partea statului: în jur de 10 mln de lei, întorși în conturile CNAS

Mii de cetățeni nu și-au primit ajutoarele sociale timp de cel puțin 6 luni din cauza Poștei Moldovei. Cel puțin asta se arată într-un audit al Curții de Conturi, care spune că în jur de 10 milioane de lei au fost restituiţi în conturile CNAS, relatează unimedia.info.

Evaluarea procesului de plată a prestației către beneficiari a relevat existența a două cauze de neridicare a prestației, și anume: neasigurarea de către Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei a plății integrale către beneficiari a tuturor tipurilor de prestații sociale şi direcționarea ajutoarelor spre plată către ÎS Poșta Moldovei, în timp ce beneficiarul dispunea de card bancar, unde erau achitate celelalte prestații.

Aceste circumstanțe au dus la formarea datoriilor către beneficiari: în sumă de 8,8 milioane lei pentru 25 mii plăți lunare de ajutor pentru perioada rece a anului aferente ultimelor 6 luni și în sumă de peste 10 milioane lei pentru 28 mii plăți lunare de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, care au depășit termenul de 6 luni.

Ulterior, auditului i-au fost prezentate informații, prin care se confirmă că au fost achitate beneficiarilor, de către ÎS Poșta Moldovei prestații de 5,3 milioane lei pentru ultimele 6 luni și formate liste de plată de direcțiile teritoriale de asistență socială pentru achitarea a peste 3 mii prestații pentru plățile neridicate mai mult de 6 luni. Deși, au fost restabilite unele prestații, problema nu a fost înlăturată pe deplin, în special pentru plățile cu termenul de neridicare de peste 12 luni.

În contextul realizării drepturilor cetățenilor, în calitate de persoane asigurate, auditul a constatat următoarele. Potrivit actelor normative asigurații, pentru care au fost achitate în plus contribuții individuale, pot solicita rambursări în termen de 3 ani. În anul 2018 au fost restituiţi 0,1 milioane lei.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns