Memorialul din Telenești va fi reconstruit, dar mai târziu

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a acceptat una din cele două variante propuse de comisia instituită de Consiliul Raional pentru reconstrucția Memorialului din Telenești. Acest lucru va permite demararea procedurilor de licitație și identificarea firmei care va efectua lucrările.

După cum ne-a relatat Pavel Casian, șeful Secției Cultură Telenești, acum doi ani, Departamentul pentru Situații Excepționale al MAI a propus Consiliului Raional Telenești să fie eternizată fapta eroică a celor doi pompieri teleneșteni – Gheorghe Șova și Nicolae Popa, căzuți la datorie. În procesul dezbaterilor, s-a revenit asupra ideii care se discută în urbe și în raion încă de prin anii ’90. După declararea independenței Republicii Moldova, reprezentanți  ai intelectualității și ai societății  civile au încercat să ia atitudine  față  de monumentele și simbolurile epocii comunismului. Atunci a fost înlăturat bustul lui Lenin, iar în fața Centrului raional de cultură a fost edificat bustul poetului național Mihai Eminescu. Obiecții către Memorialul existent erau mai multe: bunăoară, pe plăcile de marmură sunt încrustate numele celor câteva sute de militari sovietici căzuți în timpul operației Iași-Chișinău, dar nu sunt și numele teleneștenilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. În plus, aceste plăci au început să se dezagregheze din cauza condițiilor climaterice și obiectul se cerea restaurat.

Totodată reprezentanți ai asociațiilor victimelor regimului totalitar, ai vete-ranilor Războiului din Afganistan, Războiului de la Nistru, ai lichidatorilor avariei de la Cernobâl au fost de părere că memoria teleneștenilor care și-au pierdut viața fără de vină în războaie, devieri de la normalitate ale regimurilor și în cataclismele prin care a trecut plaiul nostru la fel s-ar cuveni eternizată. Astfel, doi ani în urmă, la Consiliul Raional Telenești s-a pus problema reconstrucției Memorialului existent, ca acesta să întrunească un concept comun al unui  loc de reculegere. Dar aleșii raionali au avut mai multe obiecții față de conceptul dat și costul proiectului. Asupra ideii s-a revenit acum câteva luni. Săptămânalul CUVÂNTUL a desfășurat o dezbatere publică la acest subiect, adunând astfel mai multe opinii și propuneri. A fost constituită o comisie, au fost făcute primele schițe de proiect, s-a deschis un cont bancar pentru doritorii de a co-participa la această acțiune cu donații. Costul estimativ al proiectului ar fi de 1.6 milioane de lei.

”Bineînțeles că trebuie mai întâi să ieșim din pandemia cauzată de coronavirus, apoi vom reveni și la celelalte priorități, inclusiv reconstrucția Memorialului. Era important ca experții de la Minister să estimeze valoarea artistică a obiectului respectiv”, a precizat dl Casian.

Amintim că Ministe-rului Educației, Cultu-rii și Cercetării i-au fost înaintate două schițe de proiect de reconstrucție a Memorialului. Varianta recomandată Consiliului Raional Telenești reprezintă  stela propriu-zisă, unde macheta ordinului ”Războiul pentru Apărarea Patriei”  de pe cubul atașat este înlocuită cu Stema de Stat a Republicii  Moldova. Pe zidul din piatră de Cosăuți, care face un corp comun cu stela, vor fi montate cinci plăci de marmură roșie pe care, separat, vor fi încrustate numele celor circa 40 de teleneșteni care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial, celor 8 teleneșteni căzuți în Războiul din Afganistan,  celor 4 combatanți din raion victime ai Războiului de la Nistru, celor 2 pompieri căzuți la datorie și, respectiv, celor 60 de deportați din or. Telenești. Anume această variantă a întrunit și cele mai multe voturi din partea celor care și-au expus părerea în cadrul dezbaterilor publice.

Ion Cernei   

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns