Medicul Constantin Munteanu și-a lansat cartea despre satul natal

Lansarea cărții Clișova, istoria, memoria unui sat de pe Răut, care aparține peniței medicului Constantin Munteanu, a adunat la căminul de cultură din satul de baștină al autorului – Clişova, raionul Orhei, alături de consăteni, mai mulți prieteni și colegi ai autorului. 

 

La manifestare au fost prezenți colegii de școală Nina Caraman-Molotivschi, Tudor Levință, Leo şi Zinovia Botnaru și colega de clasă Lidia Badan, mai mulți fii ai satului, întruniți dintr-o geografie mai amplă: Fedoreuca, Peresecina, Chișinău etc. Au mai fost prezenţi membrii familiei Munteanu,  ilustrul medic, doctorul habilitat Leonid Lâsâi, cuscrul autorului, editorul Ion Bătrânu și mulți alții, iar moderatoare a festivității a fost Elena Rotaru, primara de Clișova.

La începutul evenimetului medicul Constantin Munteanu a povestit cum a decis să scrie această carte:

”Mai întâi a fost dorința de a reda istoria satului prin prisma unui martor ocular concret. Deși nu locuiesc la Clișova, baştina este mereu în inima mea. Vizitându-mi casa părintească, părinții și rudele, întotdeauna am fost şi sunt la curent cu evenimentele de aici, problemele localităţii” a menţionat autorul.

„Astfel colegul meu Constantin Munteanu şi-a manifestat şi aptitudinile de cercetător, om pasionat de istorie și adevăr, prin munca sa făcând satului de baștină un neprețuit cadou”, a menționat în luarea sa de cuvânt Leo Botnaru, colegul de școală şi prietenul de o viaţă al autorului.

Medicul Constantin Munteanu a muncit la cartea sa trei ani, fiind susținut de fiicele Liuba și Nadejda, soția Lidia, toate trei doctore, de către nepoți și gineri. Cartea sa reprezintă o enciclopedie a satului basarabean or, include în sine file din istoria plaiului care, până la urmă, se reflectă în istoria baștinei natale. Autorul a reușit să adune și să publice multe imagini de epocă din sat, ale personalităților de aici, să acceseze documente istorice, astfel istoria satului Clișova, scrisă de pana și cu inima unui fiu al localității, este dovada unui studiu amplu și destul de serios. Nu întâmplător colegii de clasă și sătenii l-au îndemnat pe autor să nu se lase de peniță și să cerceteze în continuare istoria baștinei.

      Ion Cernei 

Distribuie

Lasă un răspuns