Medicină de excepţie acasă

Avem obiceiul să ne întoarcem cu spatele la baștina noastră, suspectând-o că nu poate să ne întrețină viața. Din această cauză „punem coada pe spate” și plecăm în străinătate, ca un popor primitiv, de parcă suntem sclavi și ne place să fim perpetuu subjugați. Nu ne cunoaștem istoria adevărată, practicăm o limbă română infectă, pronunțăm fraze indecente la adresa fraților noștri din dreapta Prutului elaborate de serviciile dușmanilor noștri, exprimăm sentimente verosimile agresorilor, nu cunoaștem suficient valorile proprii admirate de civilizația universală. E spus tare, amărât, dar, pe lângă performanțele acestui segment etno-cultural al neamului, persistă, din păcate, și calitățile remarcate mai sus.

La urma urmei, trebuie să avem frică mai mare de timp. Căci profitul bănesc repercutează cu pământ văduvit, dezintegrarea familiilor, copii orfani, bătrâni singuratici, dispariția satelor și alte vicii irecuperabile. Printre toate, cel mai sacrificat, totuși, rămâne dorul, eternul dor, dorul – esența ființei noastre.

Un grup de orheieni, dominați de vocația sentimentului patriotic vizavi de vatra acestui pământ „curat românesc” (N. Iorga), au găsit rost în viață aici, acasă, în vechea cetate, din nou, com lauda, asigu-rând o asistență medicală performantă. Ne referim la Clinica Internațională din Orhei din strada voievod Vasile Lupu, mare om de cultură. Acest cuplu minunat de doctori, asistente medicale și colaboratori auxiliari, au demonstrat lucid că în Basarabia, la acest moment căzută în situație extremală, furată crud și fără milă, există resurse suficiente de a obține un trai aproape similar celui din Occident. Orheiul, ca în secolele medii și mai târziu, prin deschiderea acestei Clinici Internaționale, dotate cu inventar medical computerizat de ultimă oră, denotă un exemplu viu, că spațiu de muncă și venituri acceptabile există doar cu condiția efortului agil depus și dorința excluderii trudnicelor hrube de peste hotare.

În această instituție unică pacienții sunt tratați la cele mai înalte standarde. Să zicem așa: „Europa a venit la Orhei”. Munca depusă de personalul medical, la temelia căruia se află indispensabil competența profesională, diagnostică precisă și tratamentul eficient, satisface pacienții din municipiu, județ și republică.

Am trecut și eu pragul Clinicii Internaționale din Orhei. La început eram rezervat în privința diagnozei și perspectivei tratamentului. Însă rezultatul a fost fericit. Pe această cale exprim gratitudine doctorei-oftalmologă Natalia Palii, care, după studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, revine să activeze în municipiul natal și nu în străinătate(!!!). Am depistat că această tânără manifestă stimă și respect absolut față de pacienți, spre deosebire de o parte din colegii ei din alte instituții medicale. Remarc în mod special, că domnișoara Natalia nu știa nimic despre mine, doar că eram un pacient nu atât de tânăr(!).

Dr. Teo-Teodor Marșalcovschi, Om emerit, municipiul Bălți

 

Distribuie

Lasă un răspuns