Medicii care evită să prescrie medicamente compensate vor fi sancţionaţi

Ministerul Sănătăţii a constatat că există unele raioane unde nivelul de prescriere a medicamentelor compensate pentru cele 17 maladii care pot fi tratate în condiţii de ambulatoriu este nul sau foarte scăzut, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, deşi a fost majorată lista medicamentelor compensate cu încă 65 de denumiri, sunt unele localităţi în care rata de prescriere a reţetelor compensate este de zeci de ori mai joasă decât în alte raioane. În unele localităţi, inclusiv din raioanele Rezina şi Teleneşti, medicii de familie nu au prescris reţete cu medicamente compensate în volumul necesar.

„Dacă cu un an în urmă nu erau bani suficienţi sau nu existau ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situaţia în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Avem peste 200 de milioane de lei care trebuie să ajungă la cetăţeni. Atitudinea unor medici care în mod vădit îngrădesc accesul populaţiei la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancţionată”, a declarat ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Ministerul va institui o comisie specială care va monitoriza prescrierea medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficienţe la acest capitol. Aceste instituţii vor fi obligate să raporteze săptămânal nivelul de prescriere a produselor farmaceutice de acest gen.

Foto simbol:  mamaplus

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns