Mausoleul din Lipceni al Eroilor cu basorelieful Regelui Ferdinand I

Şi locuitorii satului Lipceni din raionul Rezina trăiesc în aceste zile un act de revenire la valorile de care au fost lipsiţi abuziv.

Potrivit relatărilor dlui Aurel Pleșco, primarul satului Lipceni, raionul Rezina, în anul 1937, din inițiativa directorului școlii din localitate, Ilie Guja, sprijinit de mai mulți consăteni în frunte cu Ilie Costin (notar public) și Ion Castravăț, în satul Lipceni a fost înălțat un monument consacrat consătenilor căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial (1914 – 1918). Monumentul reprezenta un vultur cruciat (cu aripile întinse) instalat pe un soclu cu înălțimea de cca 2,0 m. Dezvelirea monumentului a avut loc la începutul lunii septembrie 1937. La eveniment au asistat reprezentanții autorităților locale, mai mulți intelectuali și câteva mii de țărani veniți din satele învecinate. Odată cu ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, acest monument a fost distrus, chiar în primele zile.

Reconstituirea Mausoleului Eroilor se datorează dlor Iulian Rusanovschi, președintele asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, sculptorului Veaceslav Jiglițchi și arhitectului Mihail Andrieș. Soclul a fost reconstituit în piatră de Cosăuți și executat de meșterul popular Veaceslav Lozan și este încununat de figura Vulturului cruciat. Pe fațada principală a soclului sunt instalate basorelieful Regelui Întregirii, Ferdinand I al României și Crucea Armatei Române.

Pe latura din dreapta sunt trecute numele a 10 eroi originari din Lipceni, căzuţi în Primul Război Mondial:

BORSALI CHIRIL NICHIF.

JESAN ION PANTEL.

NEGRAN FEDOR CHIRIL

PALADUŢA FEOF. V.

RUSU PANTELEI GAVRIL

RUSU ANDREI EMILIAN

RUSU DMITRI LAVRENT.

RUSU SEMEN ION

ŞTENBERG BENŢION

STRATC PETRU ION.

Distribuie

Lasă un răspuns