Matrosov, Gorki, Miciurin şi Tkacenko la Rezina

În agenda ședinței Consiliului Orăşenesc din 08 decembrie c. a figurat și proiectul de decizie „Cu privire la aprobarea denumirilor actualizate ale străzilor localităților din componența Primăriei comunei Rezina”.

În componența comunei intră orașul Rezina, satele Boșernița, Ciorna și Stohnaia. În aceste localități sunt înregistrate 87 de străzi și stradele, inclusiv în or. Rezina – 59, în Boșernița – 4, Ciorna – 14 și Stohnaia – 11.

Decizia în cauză este un răspuns la solicitarea Agenției Servicii Publice  a Republicii Moldova, scopul fiind aducerea în concordanță și la un standard unic a denumirilor străzilor în toate sistemele informaționale.

Consilierii au menţionat că lista prezentată de către SIA „RUATA” denotă că unele străzi din Rezina poartă denumiri străine ființei neamului nostru și care nu au nicio tangență cu localitățile respective. Este vorba de străzile Nikolai Gogol, Aleksandr Matrosov, Mihail Lomonosov, Maksim Gorki, Ivan Miciurin, Pavel Tkacenko.

În orașul Rezina două străzi au statut de bulevard: Alexei Șciusev și Mihai Eminescu. Marea majoritate a străzilor poartă numele unor personalități: Burebista, Decebal, Ștefan cel Mare, Mateevici, Alecsandri, Creangă, Cantemir, Haşdeu etc. sau ale unor localități: Cetatea Albă, Orhei, Chișinău, Suceava, Roma, Gura Humorului, etc.). 4 străzi semnifică anumite date calendaristice: 27 August, 1 Mai, 8 Martie și 31 August.

În imagine: Pe str. Matrosov este amplasat cimitirul orăşenesc, dar şi Şcoala Profesională, case individuale.

 

Ion Perciun      

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns