Maria Zaharova spune că ar fi vorba despre un regres înregistrat în negocierile Chișinăului cu Tiraspolul după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019.

Ofițerul de presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, vorbește despre aspecte pozitive în reglementarea transnistreană, obținute în anii 2017-2018, care ar fi fost risipite. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse spune că ar fi vorba despre un regres înregistrat în negocierile Chișinăului cu Tiraspolul după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019.

Zaharova a vorbit despre subiectul transnistrean vineri, în cadrul unei teleconferințe cu jurnaliștii moldoveni, relatează Infotag

„În dreapta Nistrului s-au schimbat trei guverne, unii politicieni moldoveni responsabili de reglementarea transnistreană se pare că se ghidau de propriile considerente și, în opinia noastră, tergiversau realizarea acordurilor încheiate anterior”, a spus ea.

Maria Zaharova se referă la protocolul care urma să fie semnat în cadrul reuniunii în formatul 5+2 de la Bratislava.

„Noi (Rusia – n.red.), ca stat garant al reglementării, contactăm activ cu părțile, pentru ca în cele două săptămâni rămase ale președinției slovace a OSCE, Chișinăul și Tiraspolul să poată depăși divergențele în probleme concrete și să semneze protocolul de la Bratislava”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Semnarea acestui document, afirmă ea, este necesară pentru a determina „direcțiile de dezvoltare ulterioară în problema reglementării transnistrene”.

Amintim că runda de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9-10 octombrie, a fost suspendată fără semnarea documentului final. Potrivit autorităților de la Chișinău, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul R.Moldova insistă pe libera circulație a oficialităților moldovene în regiunea separatistpă, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Ulterior, reprezentantul OSCE pentru problema transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis, care ar fi fost agreată de autoritățile de la Chișinău, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. El, însă, a evitat să precizeze în ce constă formula de compromis a lui Frattini.

 

Distribuie

Lasă un răspuns