Mai rămâne ca legea să fie respectată

Printr-un comunicat de presă din 4 mai curent, Comisia Electorală Centrală atenționează concurenții electorali să evite utilizarea resurselor administrative în activitățile de agitație electorală.

Astfel, se spune în Comunicat, art. 52 din Codul Electoral stipulează expres că, în campania electorală nu pot fi utilizate bunurile și mijloacele publice (resurse administrative), iar autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții egale pentru toți concurenții electorali.

Atragem atenția că, potrivit Codului Contravențional, în cazul depistării utilizării ilicite de resurse administrative (bunuri publice), inclusiv favorizarea sau consimțirea la utilizarea ilegală a resurselor administrative (bunurilor publice), în campaniile electorale, dacă aceasta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 90 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere și cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe un termen de până la un an.

Totodată, pentru aceleași fapte, săvârșite cu cauzarea de daune în proporții mari, Codul Penal stabilește pedeapsa cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

Ar fi bine ca această lege să fie şi respectată! De funcționarii statului, bineînțeles!

Ion Perciun

 

Distribuie

Lasă un răspuns