Mai bine mai târziu, decât defel

După 4 luni și jumătate de la ultima ședință, Consiliul Orășenesc Rezina a fost convocat ca să examineze o agendă din 59 de chestiuni. Printre acestea a figurat și proiectul deciziei „Cu privire la examinarea bugetului orașului Rezina pe semestrul I, anul 2017”.

O parte din consilieri s-au arătat nemulțumiți de faptul că administrația orașului și-a amintit prea târziu de executarea bugetului în primul semestru.

Potrivit contabilei-șefe a primăriei, Ala Iftodi, în primele 6 luni ale anului în bugetul Rezinei au fost acumulaţi 12,08 milioane de lei, inclusiv 5,24 milioane (43,3%) – venituri proprii. 5,81 milioane de lei Rezina i-a primit din bugetul de stat cu destinație specială pentru finanțarea grădinițelor de copii.

Cheltuielile primăriei în perioada de referință au depășit veniturile, cifrându-se la 12,23 milioane de lei. Pentru întreținerea administrației comunei s-au cheltuit 1,994 mln lei, sau 41% din suma preconizată pentru tot anul.

Cea mai mare parte din venituri – 6,759 mln de lei (45%) au mers pentru întreținerea că celor 4 grădinițe de copii, care dispun de 750 de locuri/zi. Alocațiile statului au fost suplinite de părinți cu 432 mii de lei. În perioada de gestiune în aceste grădinițe au funcționat 32 de grupe frecventate în medie de 759 de copii, adică de 24 de copii la o grupă, un indicator considerat bun. 19 la sută din cheltuieli au acoperit necesitățile de alimentare a copiilor. Conform normativelor în vigoare pentru alimentarea unui copil pe zi se alocă 21 de lei. În grădinițele din Rezina, în perioada de referință cheltuielile medii la un copil au constituit 21,48 lei, se menționează în nota informativă a contabilității primăriei.

Următoarele poziții în topul cheltuielilor le ocupă gospodăria comunală și dezvoltarea drumurilor. Pentru întreținerea gospodăriei comunale s-au cheltuit 2,956 mln de lei, dintre care serviciile de curățenie și igienizare a orașului au costat 2,22 mln de lei, iar iluminarea stradală – 703 mii de lei.

În bugetul comunei pe anul curent pentru reparaţia străzilor au fost rezervaţi  2,051 mln de lei, dintre care în 6 luni au fost valorizaţi doar 258 mii de lei (12,6%). Primarul Simion Tatarov explică situația prin condițiile rigide impuse de Legea privind achizițiile publice. Conform acesteia, spunea primarul, pentru a proceda la reconstrucția str. Șciusev a fost nevoie de patru licitații, lucrările fiind începute abea la sfârșitul lunii octombrie. Cultura a beneficiat în prima jumătate de an de 435,2 mii de lei, inclusiv cele 4 biblioteci – de 123,7 mii de lei, iar 3 cămine de cultură – de 251,5 mii de lei.

Potrivit contabilității, în primul semestru din bugetul orașului au mai fost cheltuiţi 181,8 mii de lei pentru activităţi cultural-educative și alţi 40,9 mii de lei – pentru întreținerea Secției Cultură fizică și Sport, iar 83,3 mii de lei au fost alocați populației în calitate de ajutoare materiale unice.

Consilierii au aprobat raportul privind executarea bugetului comunei Rezina pentru semestrul I al anului 2017, obligând primăria să asigure acumularea deplină a impozitelor și taxelor locale pentru anul curent și să cheltuie banii publici în limitele aprobate de Consiliul Orășenesc.

În imagine: Simion Tatarov, primarul oraşului Rezina, a anunţat că în primul semestru al a.c. au fost efectuate reparații rutiere pe străzile Nistreană, Pavlov, Cetatea Albă, Ion Neculce și Lăutarilor.

   Ion Perciun  

 

  . 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns