Madalion literar în memoria poetului Bosi-Dumeneanu

Elevi și predagogi de la școlile din oraș, angajați ai muzeului de istorie şi etnografie sau adunat la Biblioteca Pubică Raională pentru a-şi aminti de poetul și pedagogul Gheorghe Bosi-Dumeneanu, unul din înaintașii  Mișcării de Renaștere Națională, care ar fi împlinit 76 de ani de la naștere.

Vasile Cocarcea, poet, muzeograf la Muzeul de istorie și etnografie  din Orhei a remarcat originalitatea versului lui Gheorghe Bosi–Dumeneanu, în care fiecare cuvânt este o metaforă: ”A fost un poet filosof. În creația sa descoperim dragostea de Patrie, reîntregirea țării, frumusețea limbii materne.  Gheorghe îmi spunea că nu ar vrea să închidă ochii până a nu vedea Patria unită. Au rămas să trăiască versurile sale, iar postura de combatant care a pregătit procesul de Renaștere Națională din oraș și raion rămâne incontestabil să-i aparţină”, a remarcat dl Cocarcea.

Bibliotecara Tatiana Lanovenco a menționat că instituţia va edita o biobibliografie dedicată poetului-tribun:

”Am avut o pleiadă de poeți-patrioți, copii ai anului 1989, deși la acel moment aveau o vârstă. Aș spune că maestrul Bosi-Dumeneanu i-a crescut, amintindu-le în permanență dictonul eminescian: ”E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”. Literaţii orheieni au avut ce spune conaționalilor, iată de ce ar fi oportună o alee a lor noștri aici, la Orhei. Şi primul bust care merită să fie ridicat este cel al poetului și pedagogului Gh. Bosi-Dumeneanu”, a spus dna lanovenco.

Dna Elena Crudu şi elevii prezenţi au citit versuri din creația poetului, iar dna Alexandra Bosi-Dumeneanu, văduva celui comemorat, a ținut să mulțumească pentru faptul că versurile regretatului poet nu sunt uitate.

Gheorghe Bosi-Dumeneanu a fost profesor de limbă și literatură română la Liceul Teoretic ”Onisifor Chibu”, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România. A trecut la cele veșnice în iulie 2013.

Reporter “C” 

                                                                                        

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns