Leo Butnaru şi-a serbat jubileul împreună cu cititorii de la Orhei

Întâlnirea scriitorului Leo Butnaru cu fanii creației sale era preconizată la Biblioteca Publică ”Alexandru Donici” din Orhei încă la începutul lunii ianuarie, când maestrul a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani. Dar din cauza deplasărilor sale în străinătate întâlnirea a fost amânată aproape cu o lună.

Conform unei tradiții deja stabilite, şi de data aceasta poetul a venit la întâlnire însoțit de prietenul său, medicul Constantin Munteanu, fost coleg de clasă la Şcoala Medie Ciocâlteni.

În faţa auditoriului maestrul s-a destăinuit privitor la relaţiile sale cu Constantin Munteanu: ”Întrucât la Negureni nu era școală medie, am învățat un timp la școala din satul vecin Chițcani. Dar nu-mi plăcea cum acolo erau apreciate cunoștințele mele şi m-am dus la Ciocâlteni, cale de 17 km de la satul natal. Când timpul era bun, parcurgeam drumul cu bicicleta. Astfel că de Costică Munteanu mă leagă o amiciţie de-o viață – acolo ne-am împrietenit”, a remarcat maestrul.

Dr. Munteanu, la rândul său, şi-a amintit episodul când colegul său a spus citit în faţa clasei poezia ”Învățătorul”:

”Nu ne-am așteptat la o așa surpriză, pentru un moment în clasă se lăsă o liniște absolută, ca apoi să urmeze o explozie în aplauze. Era anul 1966, în URSS mai persista ”dezghețul” hrușciovist. Situaţia a început să se schimbe însă după 1968, când tancurile sovietice au intrat în Praga. Leo însă continua să scrie versuri îndrăzneţe şi noi îl asemănam într-un fel cu Evtușenko, poetul rus care în acea perioadă aduna cu versurile sale stadioane întregi” îşi aminteşte Constantin Munteanu.

Oaspetele le-a mărturisit elevilor că ”înghețul”, adică perioada când autorităţile iarăşi s-au impus cu presiuni în special asupra libertății de  exprimare, a revenit pe timpul lui Brejnev și că mulți colegi ai săi au avut de suferit.

Elevii de la Liceul Teoretic Alecu Russo au recitat din versurile poetului. Maestrul, la rândul său, a relatat despre planurile sale de creație.

Amintim că poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul Leo Butnaru s-a născut la  5 ianuarie 1949 în satul Negureni, raionul Teleneşti. Primele versuri le publică, fiind elev, în ziarul Tinerimea Moldovei (1967). Debutează editorial cu placheta Aripă în lumină (1976), adunând până în prezent o bogată avere literară.

Activează în calitate de redactor la Tinerimea Moldovei şi la Noutăţi editoriale; este şef de secţie la săptămânalul Literatura şi arta; consultant la biroul de traduceri al Uniunii Scriitorilor din Moldova; vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor (1990-1993); secretar al filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România; laureat al mai multor premii literare din Republica Moldova şi din România.

Povestirile, eseurile, interviurile sale denotă cultură, gust şi vervă publicistică. E mereu pe fază în actul de înmagazinare, cunoaştere şi de transmitere a informaţiei. A tradus din Velimir Hlebnikov, Rene Char, Ghennadi Ayghi, Ivan Bunin, Ivan Turgheniev, Fazil Iskander, Katri Vala.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns