Lecție pentru copiii de la Sânmihai

Centenarul Marii Uniri a fost pentru elevii școlii noastre  în acest an o lecție de istorie altfel; o lecție interactivă,  predată de profesori, părinți, bunici și toți cei care fac o comunitate să fie unică în granițele ei; o lecție  de cultură și spiritualitate, de responsabilitate și implicare civică, de renaștere a patrimoniului  tradițional; o lecție cu și despre oameni.

A fost lecția care a transformat sala de clasă într-o agora a dezbaterilor și aducerii aminte, iar școala într-un edificiu al unității și al comuniunii a respirat istoria comunei noastre care  acum 100 ani slobozită  de îmbrățișarea chesaro-crăiască adecis Unirea cu Țara… Lecție despre cum acum un secol provinciile istorice românești spulberate din hatârul marilor imperii s-au unit demonstrând că un popor poate prospera doar fiind unit în granițele Statului Național Unit…

Lecția Centenarului se apropie de sfârșit…mai sunt câteva minute şi clopoțelul sună….nu putem încheia însă fără a sintetiza ceea ce am învățat din lecția predată. Or, învățămintele lui 1 decembrie 1918 și concluziile lor sunt evidente:  românul poate fi fericit doar într-o țară unită!

Finalul lecției a fost marcat printr-o Paradă tematică la monumentul eroilor din Sânmihaiu de Câmpie edificat  în perioada înterbelică  pentru a eterniza fapta soldatului român căruia îi datorăm Unirea. Elevi, profesori, părinți, primar, viceprimar și alți cetățeni îmbrăcați în costume populare am depus flori și am intonat Imnul Național al României. Cu sufletul plin de recunoștință ne-am deplasat cu toții la Căminul Cultural unde elevii au prezentat un moment artistic dedicat Centenarului Unirii, ne-am bucurat de prezența a doi invitați speciali – eleva Nicoleta Damian, membră a Ansablului Folcloric ”Păunița” și preotul Mureșan Grigore, parohul comunei din vecinătate  care au empatizat cu valorile națiunii române prin cântecele lor.

Înainte de a suna clopoțelul de final al orei de istorie au fost prezentate o poveste digitală a istoriei frământate din comună a profesorului  de istorie Budăcan Ionuţ și  Profilul actual al comunei prezentat chiar de primarul  Mate Ioan.

…S-a sunat …să începem să visăm, să acționăm și să continuăm istoria României care poate fi istoria fiecăruia dintre noi. Ne-am gândit la viitor – ce  vor aniversa urmașii nostril în 2118? Probabil 200 de ani de la Marea Unire şi 100 de ani de la o moștenire începută în acest an, continuată astăzi, de visul fiecărui participant din această sală.

Ana Moldovan, directoarea școlii gimnaziale din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud – pentru CUVÂNTUL

 

Distribuie

Lasă un răspuns